HORIA CREANGĂ  crezul simplităţii jpeg

HORIA CREANGĂ- crezul simplităţii

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 februarie 2012

Expoziţia HORIA CREANGĂ-crezul simplităţiiînfăţişează sugestiv opera acestui arhitect, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în Romania. Horia Creangă a avut o carieră scurtă, din 1927 până în 1943, timp în care a abordat cu profesionalism exemplar, programe variate:de la locuinţe, clădiri social-culturale, la arhitectura industrială. Creangă a fost un creator autentic, cu rădăcini adânci în tradiţiile locului originar şi în acelaşi timp cu o mare capacitate de asimilare a noutăţilor timpului său.

Horia Creangă (1892-1943), nepotul lui Ion Creangă, face parte dintr-o generaţie de arhitecţi care, alături de G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu, Henrieta Delavrancea-Gibory şi alţii, a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de arhitectură modernă românească.

Expoziţia prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum şi desene originale. Demersul expoziţional  nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidenţiază stilul său-caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe-ca expresie a măsurii şi echilibrului.

Această expoziţie, alături de cea dedicată Henrietei Delavrancea, gazduită de MNAR în 2009,  se înscrie într-un demers de popularizare a creaţiilor unor arhitecţi români valoroşi, reprezentanţi ai modernismului în arhitectura românească. Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv (român-englez) şi un scurt film documentar.

Durata:  16 februarie 2012 – 15 aprilie 2012

Locul:Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Program de vizitare:miercuri – duminică,  10.00-18.00

Gratuit:prima miercuri din fiecare lună