Harta Regatului Japoniei   tema unui nou concert la Muzeul Hărților jpeg

Harta Regatului Japoniei - tema unui nou concert la Muzeul Hărților

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2018

Marți, 24 aprilie, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, din Strada Londra nr. 39, va avea loc un eveniment special al Stagiunii „Cartografii sonore”: un concert – itinerar de percuție și flaut, 100% japonez, susținut de Irina Rădulescu – marimbă și Carla -Maria Stoleru – flaut.

”Dacă până acum itinerariile muzicale propuse în cadrul Stagiunii «Catografii sonore» s-au concentrat în general în jurul hărților istorice ale Europei, cel de-al treilea concert al stagiunii pe anul 2018 va propune publicului o călătorie către exotismul Arhipelagului Nipon, întregul concert fiind inspirat de harta «inedită» a Japoniei realizată de europeni în secolul al XVIII-lea”, precizează un comunicat al Muzeului.

Prețul biletului de intrare este în valoare de 8 lei, accesul fiind permis prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului, în limita locurilor disponibile.

Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici (peste 5000).

Concertul de marți va aduce în prim plan harta Regni Japoniae, nova mappa geographica…, realizată de cartograful german Matthäus Seutter în secolul al XVIII-lea.

Harta Regni Japoniae jpeg jpeg

Din cauza depărtării faţă de Europa şi a rezervei Regatului Japonez faţă de accesul străinilor în arhipeleag, informaţiile despre Japonia au circulat greu şi cu multe erori în Occident până în secolul al XIX-lea. Majoritatea datelor despre teritoriile japoneze proveneau în special din mărturii şi descrieri oferite de exploratori sau călători occidentali, şi aproape deloc din măsurători sau cercetări cartografice. Bazată pe astfel de surse, harta prezentată publicului cuprinde o serie de elemente geografice, istorice şi culturale care vorbesc despre gradul în care spaţiul şi societatea japoneză începeau să devină cunoscute Occidentului.

Mai multe despre configurația acestei hărți va prezenta muzeograful Ioana Zamfir, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și va beneficia de o expunere aparte.

După prezentarea hărţii, vor concerta Irina Rădulescu (marimbă) şi Carla – Maria Stoleru (flaut), cu un program ieșit din tiparele occidentale, 100% japonez, în care lucrări ale compozitorilor de secol XIX și XX vor reda câte puțin din arta exoticului Arhipelag Nipon, marcată de miniaturi ceremoniale, elegii și structuri inspirate de balade, mituri și legende antice, metamorfozate în limbajul modern al sunetului de percuție și flaut.

Vor fi interpretate lucrări de: Keiko Abe, Doina Rotaru, Ludwig Albert, Chin Cheung Lin, Tori Takemitsu, Tamezo Narita, maeștri reputați ai artei muzicale de percuție și compozitori apreciați în plan internațional.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc un moment dedicat degustării de sake, băutura tradițională a japonezilor.

Afis Stagiunea Cartografii Sonore 24aprilie jpg jpeg