Iuliu Maniu   portret subiectiv jpeg

Generaţia Unirii exterminată în Gulagul românesc - Expoziție

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2011

De miercuri, 30 decembrie, Sala Unirii din Alba Iulia găzduieşte o inedită expoziţie intitulată "Generaţia Unirii exterminată în Gulagul românesc".

Expoziţia este compusă din trei panouri care cuprind o serie de fotografii şi note biografice a liderilor români care au făcut posibilă Marea Unire din 1918, şi care după 1948 au fost închişi în temniţele comuniste. Printre aceştia amintim pe preşedintele Consiliului Dirigent ales la Alba Iulia, Iuliu Maniu, sau pe Aurel Vlad ambii morţi la Sighet. De remarcat că avocatul Aurel Vlad a fost imortalizat la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, în momentul în care cuvânta la tribuna oficială.

Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, exponatele sunt replici ale originalelor din Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei şi au fost realizate de către Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din Bucureşti, condus de Romulus Rusan. Ele sunt dăruite Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia de către Fundaţia Academia Civică din Bucureşti, ca omagiu faţă de sacrificiul marilor creatori ai României Mari, arestaţi, condamnaţi sau ucişi în primii ani ai regimului comunist.

Sursa: http://www.citynews.ro