Fotografii ale femeilor din perioada Belle Epoque, expuse la Muzeul Național al Banatului

Fotografii ale femeilor din perioada Belle Epoque, expuse la Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului din Timișoara anunță că în acest an dedicat programului Capitalei Culturale Europene vizitatorii pot viziona fotografii ale femeilor care au trăit în oraș în perioada Belle Epoque, acestea fiind incluse în cadrul expoziției permanente "Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României".

Fotografiile femeilor timișorene din perioada Belle Epoque vor putea fi vizionate pe durata întregului an, programul de vizitare fiind de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Foto: Muzeul Național al Banatului
Foto: Muzeul Național al Banatului

Perioada Belle Epoque, cuprinsă între anii 1871 și 1914, a fost o epocă de prosperitate și schimbare socială în Europa, caracterizată de o creștere economică semnificativă și de progrese în tehnologie și în cultură. Pe teritoriul actualei Românii, această perioadă a fost marcată de dezvoltarea rapidă a orașelor, de modernizarea infrastructurii și de creșterea numărului de femei care au început să iasă din case și să se implice în viața publică. Femeile au obținut dreptul de a vota și de a se educa și au început să ocupe poziții din ce în ce mai semnificative în viața politică și culturală a țării. Femeile din clasa de mijloc și din înalta societate din acea perioadă călătoreau în Franța și adoptau stilul parizian în îmbrăcăminte și modă. Erau puternic influențate de acest stil, își petreceau timpul în cafenele și teatre, participând la evenimente mondene și socializând cu prietenii și familia. Erau adesea văzute purtând rochii lungi și elegante, împodobite cu dantelă și mărgele și aveau părul coafat în stiluri sofisticate, precizează Muzeul Național al Banatului, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.