Filme premiate și succese de casă la TIFF 2019 jpeg

Filme premiate și succese de casă la TIFF 2019

Programul celei de-a 18-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania include, ╚Öi ├«n acest an, peste 200 de titluri venite din ├«ntreaga lume. Printre cele mai recente opere confirmate se num─âr─â laurea╚Ťi de v├órf ai marilor festivaluri interna╚Ťionale, noile filme ale unor cinea╚Öti prezen╚Ťi la edi╚Ťiile anterioare ale TIFF-ului, dou─â comedii populare semnate de regizori consacra╚Ťi ╚Öi o proiec╚Ťie special comemorativ─â din filmografia unui autor clasic recent disp─ârut.

C├ó╚Ötig─âtorul Ursului de Aur la Berlinala 2019 este deopotriv─â provocator ╚Öi imprevizibil. ├Än cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, Synonyms, un fost soldat israelian se mut─â la Paris ├«n ├«ncercarea de a se elibera de tot ceea ce reprezint─â identitatea sa anterioar─â. Jefuit chiar ├«n prima noapte petrecut─â aici, el este "adoptat" de un cuplu ce reu╚Öeste s─â adune toate stereotipurile pariziene: el, filosofic ╚Öi ambiguu sexual, ea, ╚Öic ╚Öi cu porniri artistice. Emanciparea soldatului se va petrece ├«ntre refuzul lui de a mai vorbi limba matern─â, prefer├ónd s─â repete la nesf├ór╚Öit cuvinte din dic╚Ťionarul francez, ╚Öi nevoia disperat─â de a fi adoptat de o alta cultur─â, chiar dac─â nimic din toate astea nu-l pot salva definitiv de cine este el cu adev─ârat. 

An Elephant Sitting Still (2018) a devenit, ├«n mai pu╚Ťin de un an de la lansare, un film-cult, a c─ârui for╚Ť─â este amplificat─â ╚Öi de aureola lui tragic─â. Filmul este debutul ├«n regie al scriitorului chinez Hu Bo ╚Öi, din p─âcate, ╚Öi epitaful acestuia, Hu Bo murind la scurt timp dup─â terminarea film─ârilor. ├Äntr-un or─â╚Öel din ├«ndep─ârtatul Nord, destinele a trei b─ârba╚Ťi devin indisolubil legate ├«n urma unor evenimente aparent banale, dar care reu╚Öesc s─â st├órneasc─â furia unei ├«ntregi comunit─â╚Ťi. ╚śansa lor este s─â plece, cu destina╚Ťia final─â ├«ntr-un ora╚Ö din Manciuria despre care se spune c─â ar g─âzdui un elefant ce st─â nemi╚Öcat. Filmul a fost r─âspl─âtit ├«n 2018 cu numeroase premii ├«n marile festivaluri din ├«ntreaga lume, ajung├ónd ├«n premier─â, acum, ╚Öi ├«n Rom├ónia, ├«n cadrul Focului chinezesc de la TIFF 2019.  

Un film de o naturale╚Ťe ╚Öi empatie cople╚Öitoare, Entre Dos Aquas (Between Two Waters, 2018) a impresionat juriul Festivalului de la San Sebastian ÔÇô din care a f─âcut parte ╚Öi cineastul rom├ón Constantin Popescu ÔÇô care i-a acordat Marele Premiu. Regizorul Isaki Lacuesta reia, dup─â 12 ani, povestea fra╚Ťilor rromi Isra ╚Öi Cheito din La Leyenda del tiempo (The Legend of Time), reg─âsindu-i ├«n periferiile mizere ale micu╚Ťului ora╚Ö spaniol natal. Mixul de docu-fiction e folosit de Lacuesta pentru a reda s─âr─âcia lucie a unui loc parc─â uitat de istorie, ├«n care recordurile se stabilesc doar ├«n ╚Öomaj ╚Öi v├ónzarea de droguri. Ajun╚Öi la v├órsta maturit─â╚Ťii, cei doi fra╚Ťi par a nu avea nicio ╚Öans─â ├«ntr-un context dominat de disperare ╚Öi frustr─âri.  

The Bra   TIFF 2019 jpg jpeg

Prietenul de suflet al festivalului, de╚Ťin─âtor al Trofeului Transilvania, dar ╚Öi al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun film str─âin, Sebastian Lelio revine la TIFF cu cel mai recent film al s─âu, Gloria Bell (2018). Filmul  este o reinterpretare a originalului Gloria, cu care regizorul a c├ó╚Ötigat dou─â premii importante la Berlinala din 2015. Regizorul chilian ╚Öi-a dorit mult s─â revin─â asupra pove╚Ötii Gloriei, o femeie divor╚Ťat─â prins─â ├«n v├órtejul unei iubiri nea╚Öteptate, pentru a avea ╚Öansa de a lucra cu Julianne Moore, care e, ca de obicei, extraordinar─â. ├Än distribu╚Ťie ├«l reg─âsim ╚Öi pe John Turturro.  

Un alt regizor prezent ├«n competi╚Ťia oficial─â TIFF cu debutul s─âu Reconstruction, Christoffer Boe revine ├«n programul festivalului cu cel mai profitabil film danez al tuturor timpurilor: The Purity of Vengeance. Fanii genului nordic noir vor fi ├«nc├ónta╚Ťi sa descopere aceast─â nou─â adaptare a romanului de succes Departamentul Q ╚Öi modul ├«n care o intrig─â poli╚Ťist─â bizar─â ajunge s─â ating─â probleme sociale grave precum abuzurile asupra emigran╚Ťilor ╚Öi violen╚Ťa sexual─â. Invitat cu toate produc╚Ťiile sale la TIFF, at├ót ├«n competi╚Ťie, c├ót ╚Öi ├«n tradi╚Ťionala Zi Maghiar─â, Gyorgy Palfi revine ╚Öi ├«n 2019 cu His Master's Voice, adaptare ambi╚Ťioas─â ╚Öi inventiv─â dup─â romanul lui Stanislaw Lem, ├«n care un t├ón─âr pleac─â ├«n America pe urmele tat─âlui s─âu fugit din Ungaria comunist─â cu mult timp ├«n urm─â.  

The Bra (2018) va fi o surpriz─â pentru spectatori nu doar pentru c─â e complet lipsit de dialoguri, ci ╚Öi pentru prezen╚Ťa savuroas─â a Maiei Morgenstern ├«n distribu╚Ťia acestei coproduc╚Ťii Germania-Azerbaijan, semnat─â de Veit Helmer. Inocen╚Ťa cu care un mecanic (interpretat de Miki Manojlovic) porne╚Öte ├«n c─âutarea sufletului pereche dup─â ce g─âse╚Öte un sutien ag─â╚Ťat de locomotiva pe care o conduce este pur ╚Öi simplu irezistibil─â. The Bra reimagineaz─â povestea Cenu╚Ö─âresei, cu un concentrat binevenit de comedie absurd─â ╚Öi umor tandru.  

F─âr─â a fi neap─ârat o continuare a celebrului Le declin de l'empire americain (1986), La chute de l'empire americain (The Fall of the American Empire, 2018) ├«i permite regizorului canadian Denys Arcand (premiat la Cannes ╚Öi la Oscaruri) s─â aduc─â pe marele ecran un subiect bazat pe un incident real: povestea unui b─ârbat martor involuntar al unui jaf ├«n urma c─âruia se treze╚Öte cu dou─â gen╚Ťi cu bani ╚Öi o dilema moral─â. Puterea magnetic─â a milioanelor de dolari va deturna, ├«ncetul cu ├«ncetul, personajul principal de la toate valorile dup─â care ╚Öi-a condus via╚Ťa p├ón─â atunci, rezultatul fiind o spumoas─â, dar coroziv─â fabul─â social─â cu un Robin Hood modern.  

O crim─â ├«n lumea filmului chiar ├«n noaptea semifinalei Campionatului Mondial de Fotbal din Italia din 1990 devine subiect pentru o nou─â comedie semnat─â de Paolo Virzi, prezent deja cu La pazza gioia (Nebune de fericire) pe ecranul gigantic din Pia╚Ťa Unirii acum c├ó╚Ťiva ani. Trei scenari╚Öti suspecta╚Ťi de uciderea unui celebru produc─âtor ├«╚Öi petrec noaptea ├«n arestul poli╚Ťiei, rememor├óndu-╚Öi aventurile, plasate ├«n ultimele zile de glorie ale cinema-ului italian. Notti Magiche, astfel botezat dup─â imnul oficial al campionatului, interpretat de Gianna Nannini ╚Öi Edoardo Bennato, este o comedie poli╚Ťist─â contagioas─â, condimentat─â cu referin╚Ťe cinefile.  

Nu ├«n ultimul r├ónd, un cadou inestimabil pentru cinefili ├«l reprezint─â proiec╚Ťia special─â cu un clasic absolut prin care TIFF 2019 ├«l omagiaz─â pe celebrul cineast italian Bernardo Bertolucci, decedat la finele anului trecut. Il conformista (1970) este o dram─â politic─â despre compromis, cum nu se poate mai actual─â ├«n vremurile turbulente pe care le tr─âim.