Filme de arhivă și cine(dans)concert la  Bucharest International Dance Film Festival jpeg

Filme de arhivă și cine(dans)concert la Bucharest International Dance Film Festival

Ai putea zice c─â nu exist─â nicio leg─âtur─â ├«ntre 16 filme de arhiv─â, dans ╚Öi un concert Karpov not Kasparov. Ei bine, miercuri, 4 septembrie, de la ora 21:00, la Centrul Na╚Ťional al Dansului din Bucure╚Öti, ├«n cadrul Festivalului Interna╚Ťional de Film de Dans din Bucure╚Öti, ai ocazia s─â vezi, s─â sim╚Ťi ╚Öi s─â ascul╚Ťi intersec╚Ťia inedit─â a celor trei forme de art─â.

O selec╚Ťie de filme de arhiv─â ce descoper─â istorii diverse ale dansului ├«n arii de ni╚Ö─â ale genului cinematografic rom├ónesc va fi prezentat─â ├«ntr-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov. Cum filmul de dans ├«n Rom├ónia nu este privit ca un gen cinematografic ╚Öi nu are o istorie oficial─â ├«n sensul unei abord─âri constante ca tematic─â, ci este mai degrab─â o privire retrospectiv─â asupra surselor filmografice despre dans, selec╚Ťia de filme Midnight Specials va fi o radiografie necesar─â a filmului de dans, prezentat─â prin 16 produc╚Ťii de arhiv─â realizate ├«ntre 1927 ╚Öi 1972.


BIDFF CINECONCERT png png

Intrarea este liber─â, iar mai multe detalii po╚Ťi g─âsi aici

Ce filme de arhiv─â po╚Ťi vedea la BIDFF

Al─âturi de trupa de balet a Teatrului C─âr─âbu╚Ö, o po╚Ťi urm─âri pe Elena Penescu Liciu, prim-balerin─â la Opera din Cluj, ├«ntr-una dintre cele mai a╚Öteptate proiec╚Ťii din cadrul Midnight Specials, comedia Lache ├«n harem ├«n regia lui Marcel Blossoms, din 1927. Filmul mut, alb-negru, ├«l surprinde pe malul lacului Floreasca, pe Lache, un ╚Öomer al vremurilor, ce adoarme ├«n timp ce un grup de fete se scald─â, Imaginea ├«l face s─â se viseze ├«ntr-un harem.


Lache in harem 8 jpg jpeg

Pentru cei ce iubesc baletul, Elena Penescu Liciu este un nume extrem de important. Balerină, maestru coregraf și scenograf, Elena a creat în 1943 școala de dans Liciu care, alături de studiul Florei Capsali, a format, practic, tot baletul românesc.


V21 Medalion Magdalena Popa 1966 jpg jpeg

Cu to╚Ťii ╚Ötim calupul ─âla publicitar din ├«nainte filmelor proiectate la cinema. Dar oare cum ar─âta acum 50 de ani? Pe-atunci, ├«naintea filmelor de lung metraj, se promova dansul ├«n cinematografe prin seria Actualitatea artistic─â. Spectacole precum cel al dansatorului japonez Masamy Kumy, al Teatrului American de Balet Aaron Copland sau al trupei de balet London Burre Fantasy sunt parte a unui colaj de recitaluri interna╚Ťionale care va putea fi urm─ârit ├«n premier─â ├«n cadrul serii de proiec╚Ťii cine(dans)concert.


V67 Soli ai artei din ╚Ť─âri prietene 1971 jpg jpeg

Mai po╚Ťi s─â-l vezi pe I. Obreanu intepret├ónd la vioar─â ┬źDans┬╗ de Bela Bartok ╚Öi pe Maria Lucaci interpret├ónd la balet ┬źDansul umbrelu┼úei┬╗ din ┬źMacul ro┼ču┬╗ de Glier, ├«n produc╚Ťia Preg─âtiri pentru festivalul tineretului (1953) sau pe balerina Mercedes Pavelici interpret├ónd dans din opera "Don Morte" de Friedrich Wilckens , ├«mpreuna cu Oleg Danovschi, ├«n recitalul Mercedes Pavelici danseaz─â (1944).


V69 Pregatiri pentru festivalul tineretului 1953 jpg jpeg

Ce mai po╚Ťi vedea la BIDFF 2019

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc între 4 - 8 septembrie, la București, și aduce:

ÔŚĆ 43 de scurtmetraje, din 18 ╚Ť─âri de pe ├«ntreg mapamondul, ├«n competi╚Ťia interna╚Ťional─â, cea na╚Ťional─â ╚Öi cea dedicat─â musicalurilor

ÔŚĆ Midnight Specials - cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, prin proiectul Arhivele Dansului

ÔŚĆ Love in the Age of the Virtual - o selec╚Ťie de filme pentru adolescen╚Ťi curatoriate de Super! Festivalul de Filme F─âcute de Adolescen╚Ťi

ÔŚĆ Emotional Bodies - program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival ╚Öi Cinedans

ÔŚĆ proiectul E X P A N D - laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice , adic─â conferin╚Ťe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions), ├«nt├ólniri one-to-one ├«ntre arti╚Öti, mentori ╚Öi industrie.

ÔŚĆ proiec╚Ťii cu cele mai bune filme din cadrul FIVER - Festivalul de film de dans din Madrid - la BIDFF