Festivalul „Making Waves“: peste 3 000 de spectatori au văzut filme româneşti la New York jpeg

Festivalul „Making Waves“: peste 3.000 de spectatori au văzut filme româneşti la New York

📁 Istoria Filmului
🗓️ 11 decembrie 2012

Festivalul de film românesc organizat de Corina Şuteu la New York, fără nicio susţinere din partea statului român, s-a bucurat de succes în rândul publicului.

Săptămâna trecută s-a încheiat festivalul „Making Waves:New Romanian Cinema“, organizat de Corina Şuteu, fosta directoare ale ICR New York. „Expunerea impresionantă din presa americană (The New York Times, Village Voice, Wall Street Journal, Arts Info, Indiewire, Screen International etc.) a atras peste 3.000 de spectatori la proiecţiile din acest an, vizibil mai mare faţă de ediţia din 2011. În conversaţiile de la recepţia de închidere, spectatorii, în egală măsură americani şi români din diaspora, au apreciat admirativ că această ediţie, realizată complet independent şi fără sprijin financiar de la statul român, a fost cea mai reuşită de pînă acum, declarîndu-şi anticipat sprijinul pentru festivalul din 2013.“-se spune în comunicatul manifestării.

Festivalul „Making Waves:New Romanian Cinema" s-a încheiat cu proiecţia filmului regizat de Cristian Mungiu „După dealuri“, în prezenţa actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Sala Walter Reade din cadrul Lincoln Center s-a dovedit neîncăpătoare, iar mulţi dintre cei veniţi la un bilet în plus nu au putut intra, trebuind să aştepte lansarea americană din februarie 2013. Chiar în ziua închiderii festivalului organizat de Romanian Film Initiative şi Film Society of Lincoln Center, cotidianul The New York Times a publicat un interviu cu regizorul filmului, Cristian Mungiu.

Timp de şapte zile, „Making Waves: New Romanian Cinema“ a prezentat în faţa publicului new-yorkez o selecţie alcătuită din 13 lungmetraje (incluzînd trei titluri din cariera regizorului Alexandru Tatos, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă), 4 documentare şi 7 scurtmetraje. Festivalul a debutat cu premiera new-yorkeză a filmului „Despre oameni şi melci“, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a actorilor Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu, şi a celebrat cei 40 de ani de la premiera cu "Nunta de piatră" a tandemului regizoral Dan Piţa-Mircea Veroiu, în prezenţa actriţei Ursula Wolcz, profesor de actorie la Universitatea Columbia.

Prezentat de Romanian Film Initiative (RFI) şi Film Society of Lincoln Center (FSLC), în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Centrul Naţional al Cinematografiei, „Making Waves:New Romanian Cinema“ a fost susţinut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, de artistul vizual Adrian Ghenie şi de peste 300 de crowd-funders (donatori) pe platforma Kickstarter. Boardul festivalului a fost format din Corina Şuteu, preşedinte, Mihai Chirilov, director artistic, Scott Foundas, associate program director FSLC, şi Oana Radu, manager al festivalului.

sursa:http://adevarul.ro/cultura