Festivalul Filmului European ajunge la Craiova jpeg

Festivalul Filmului European ajunge la Craiova

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 mai 2015

Festivalul Filmului European are loc la Craiova în perioada 15– 17mai.Festivalul s-a desfășurat deja în București (7-14 mai) și urmează să ajungă în alte trei orașe din țară:Tîrgu Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC.La Craiova, proiecţiile se vor desfășura pe parcursul a trei zile și vor avea loc la Teatrul Colibriși în aer liber în Centrul istoric, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

La Seara de galăa Festivalului, care va avea loc vineri, 15 mai, vor fi proiectate două filme de excepție:    -de la ora 19:00, la Teatrul Colibriva fi proiectat filmul De ce eu?(România, 2015), un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului, film inspirat din realitatea românească recentă, în regia lui Tudor Giurgiu. Proiecția se va desfășura în prezența regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al festivalului și a lui Marius Panduru, care semnează imaginea filmului și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

-de la ora 21:00, în aer liber, în Centrul istoricva fi proiectat filmul irlandez Calvarul, în regia lui John Michael McDonagh, o combinație neașteptată de momente comice cu momente meditative și izbucniri de ostilitate și violență. Filmul va fi introdus de Domnul Andrew Harwood, Șeful Misiunii Diplomatice a Irlandei în România.

Selecţia festivalului propune, la Craiova, o perspectivă asupra diversităţii producţiei cinematografice europene, prezentând filme din nouă ţări, precum comediile Lecții în dragoste(Olanda, 2013) și Cowboys(Croația, 2013) sau drama Dușmanul clasei(Slovenia, regia Rok Bicek), finalistă la Premiul Lux al Parlamentului European, ediția 2014.

„Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului Craiova pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii craioveni se vor bucura împreună cu noi de selecţia de filme a acestei ediţii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea promptă și profesionistă a partenerilor noştri locali“ –a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizezeclipul de promovare al festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului europeanşi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Tudor Giurgiu, autor a numeroaseproducţii cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele Legături bolnăvicioaseși Despre oameni și melci.

 

„Europa are însă marele avantaj al unei diversități excepționale de povești, limbi și culturi așaîncît e oricînd reconfortant să văd un film islandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste wicked semnată de austriacul Seidl.

Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (și) pe alții, de a înțelege mai bine episoade istorice sau din prezent sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul“ –a declarat Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al ediției de anul acesta a Festivalului Filmului EuropeanCumpără acum.

 

Program:15 – 17 mai:Festivalul Filmului European la Craiova-Teatrul Colibri | Centrul istoric

Vineri 15 mai

19:00     Gala de deschidere a Festivalului Filmului European

De ce eu?/Why me?–Tudor Giurgiu / România / 2015 / 125’ (Teatrul Colibri, *în prezența echipei, Q&A)

21:00     Calvarul /Calvary– John Michael McDonagh / Irlanda / 2014 / 102’ (în aer liber, Centrul istoric)

                                                         

Sâmbătă 16 mai

11:00     Lecții în dragoste /Lessons in love– Antoinette Beumer / Olanda / 2013 / 96’ (Teatrul Colibri)

13:00     Dușmanul clasei/ Class Enemy– Rok Biček / Slovenia / 2013 / 112’ (Teatrul Colibri)

21:00     Leviatan/Leviathan– Andrey Zvyagintsev/ Rusia / 2014 / 140’ (în aer liber, Centrul istoric)

Duminică 17 mai

13:30     Films by Tudor GiurgiuDespre oameni și melci–2012/ 93’ (Teatrul Colibri)

15:30     Locke– Steven Knight/ Marea Britanie / 2013 / 85’ (Teatrul Colibri)

17:00     Miraj /MirageSzabolcs Hajdu/ Ungaria / 2014 / 95’ (Teatrul Colibri)

19:00     Cowboys– Tomislav Mršić / Croația / 2013 / 107’ (Teatrul Colibri)

21:00     Domnișoara Julie /Miss Julie– Liv Ullmann / Marea Britanie / 2014 / 129’ (Centrul istoric)