Festivalul de Film Istoric de la Pessac la București jpeg

Festivalul de Film Istoric de la Pessac la București

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 21 aprilie 2017

Retrospectiva celui mai mare festival de film istoric din Europa va avea loc în luna mai, la Institutul Cultural Francez din București.

Încadrându-se în tema ”Cultură și Libertate”, proiecțiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2016 și vor fi văzute de iubitorii filmului din București la cinematograful Elvira Popescu. Tematica abordează percepția creatorilor (artiști și oameni de cultură) asupra libertății în diferite contexte istorice, de la epoca Iluministă la protestele din 1968, ilustrată atât în documentare, cât și în filme de autor. 

Programul include 5 documentare (L’Occupation sans relâche, les artistes pendant la guerre; Drieux la Rochelle, Aragon, Malraux: d'une guerre à l'autre; Les Artistes et le parti. 1945-1968; Entre deux mai. 1968-1981; Les Artistes et la politique), 3 filme de lung metraj (Le Nègre des Lumières; La fille de Brest; Balzac et la petite tailleuse chinoise) și 3 dezbateri despre condiția artistului în diferite perioade istorice recente.

Este pentru prima dată când acest festival din Franța este prezentat la București, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film Istoric Râșnov, organizat de Asociația Mioritics.

Parteneri instituționali: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.