Festivalul de benzi desenate istorice Brașov 2019 jpeg

Festivalul de benzi desenate istorice Brașov 2019

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 1 octombrie 2019

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019, desfășurat în perioada 3-6 octombrie, la Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD. 

Oportunitățile deschise de o primă ediție în 2018 și succesul tematicii acesteia – România 100 reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2019, informează un comunicat al organizatorilor.

Ediția 2019 are ca temă centrală cronologia istorică reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.

Festivalul cuprinde:

● Expoziția Salonului 2019 al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu tematica „Europa 100” – Sala Olimpia. Aceasta conține lucrările aplicanților la Concursul pe 100 de teme istorice lansat în luna august 2019.

Activități de-a lungul expoziției:

● „1989 – Ultimul an de apariție al revistei «Cutezătorii»”;

● Salonul dedicat copiilor: ateliere de bandă desenată și „Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului” - expoziția cu lucrările copiilor participanți la Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019;

● Salonul de carte BD, cu publicații și cărți de benzi desenate și prezentări de autori BD;

● Cinemateca Festivalului, cu filme de animație cu tematică istorică;

● Conferința cu tematica „Pif versus Cutezătorii”, dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariția revistei „Pif”.

● Prima expoziție muzeală cu tematică BD din România „Puiu Manu. Povestea unui maestru al benzii desenate istorice” – Casa Sfatului.

● „The Great Challenge. O antologie internațională de caricaturi politice” – Casa Sfatului.

● Expoziție outdoor cu lucrările câștigătorilor Salonului 2019 al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov – Piața Sfatului.

● Expoziție outdoor „Anul 1989, anul schimbării, reflectat în banda desenată europeană”, în Parcul Central „N. Titulescu”.


Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brasov 2019 jpg jpeg

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov este singurul festival și salon BD cu tematică istorică din România.