„Fabuloşii bărbaţi înaripaţi” aterizează la Bucureşti jpeg

„Fabuloşii bărbaţi înaripaţi” aterizează la Bucureşti

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2012

Pe 25 şi 26 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, în cadrul unui schimb cultural bilateral, este invitat un spectacol a Teatrului Csokonai din Debreţin, Ungaria, intitulat „Fabuloşii bărbaţi înaripaţi"

Spectacol pe care critica maghiară de specialitate l-a comparat cu filmele emblematice ale lui Andrei Tarkovski, „Fabuloşii bărbaţi înaripaţi", în regia lui Attila Vidnyánszky, va putea fi văzut la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe 25 şi 26 aprilie, începând cu ora 19.00. Montarea dezvoltă o temă ce a fascinat omenirea de la începuturi şi până astăzi:aspiraţia omului către zbor.

Regizorul maghiar Attila Vidnyánszky, directorul general al teatrului Csokonai, propune-pe un colaj din texte scrise de Miklós Szénási, Oleg Jukovski şi Ödön Lénárd-un spectacol construit ca o „simfonie" scenică pe mai multe voci şi «dirijează o instalaţie uriaşă, într-o disciplină exemplară, cu o fantezie uluitor de expresivă. Întregul spectacol este un montaj vizual, în care sferele istorico-ştiinţifice, mitologice şi politice se împletesc într-o singură unitate estetică», aşa cum scria critica de specialitate din Ungaria.

„Într-o inedită construcţie scenică, colorată şi amplă", aşa cum se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor, li se promite spectatorilor o experienţă inedită:„aşezaţi pe turnanta din mijlocul scenei mari a teatrului, vor fi implicaţi în chiar miezul acţiunii:turnanta în mişcare le mută atenţia de la o scenă la alta, în fiecare ungher al spaţiului de joc petrecându-se câte ceva, ceea ce face ca spectacolul să fie foarte viu şi acţiunea să palpite tot timpul."

Spectatorii vor putea urmări traducerea textului la cască. Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Teatrului Naţional.

sursa:adevarul.ro