Expozi┼úie Luchian la Chi┼čin─âu jpeg

Expozi┼úie Luchian la Chi┼čin─âu

Muzeul Na┼úional de Art─â al Moldovei, Muzeul Na┼úional de Art─â al Rom├óniei ┼či Institutul Cultural Rom├ón ÔÇ×Mihai EminescuÔÇŁ v─â invit─â joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00 la vernisajul expozi┼úiei ┼×tefan Luchian ├«ntre tradi┼úie ┼či modernitate, deschis─â ├«n perioada 15 septembrie ÔÇô 5 noiembrie 2017, la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chi┼čin─âu.

Expozi┼úia este organizat─â din ini┼úiativa comun─â a Muzeului Na┼úional de Art─â al Rom├óniei ╚Öi a Muzeului Na╚Ťional de Art─â al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorin╚Ťe de colaborare ├«ntre cele dou─â ╚Ť─âri. Selec╚Ťia cuprinde c├óteva dintre cele mai reprezentative lucr─âri ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de crea╚Ťie ╚Öi marcheaz─â astfel trecerea a o sut─â de ani de la dispari╚Ťia artistului.  


 LUCHIAN  afis A1   preview jpg jpeg

Format ini╚Ťial ├«n ambian╚Ťa academist─â a ╚ścolii de la Bucure╚Öti, dar fascinat de timpuriu de maniera nou─â de a picta a lui Grigorescu, Luchian ├«╚Öi continu─â preg─âtirea la M├╝nchen ┼či apoi la Paris. Aici frecventeaz─â nu doar atelierele academiste ci ╚Öi expozi╚Ťiile arti╚Ötilor contemporani ╚Öi se familiarizeaz─â cu ideile care circulau ├«n mediile artistice. Puternicul filon realist al lucr─ârilor cu tematic─â social─â (La ├«mp─âr┼úitul porumbului, Mahalaua Dracului, Ghereta din Filantropia) este urmat de unul de natur─â liric─â ce str─âbate at├ót unele peisaje (Peisaj cu trei c─âpi┼úe) c├ót ╚Öi, mai ales, naturile statice cu flori (Anemone, Trandafiri, Scara cu flori). Selec╚Ťia nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subintitulat sugestiv ╚Öi modest, ÔÇ×un zugravÔÇŁ. 

Parcursul expozi╚Ťional urm─âre╚Öte astfel nu doar evolu╚Ťia cronologic─â a tematicii ci ╚Öi calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcat─â de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice ╚Öi tonale ├«ndr─âzne╚Ťe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.  Cele 26 de lucr─âri selectate recreeaz─â sugestiv parcursul de excep╚Ťie al unui artist care reprezint─â magistral ├«nceputurile modernit─â╚Ťii rom├óne╚Öti, constituind o ├«nt├ólnire demult a╚Öteptat─â.  Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac ╚Öi Elena Olariu ┼či o cronologie realizat─â de Ilinca Damian ├«nso╚Ťe╚Öte expozi╚Ťia.  

Vernisaj: joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00 

Durata: 15 septembrie 2017 ÔÇô 5 noiembrie 2017 

Locul: Muzeul Na┼úional de Art─â al Moldovei, Chi┼čin─âu, str. 31 August 1989 nr. 115