Expoziție dedicată breslelor lăcătușilor, fierarilor și armurierilor din Baia Mare (foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare)

Expoziție dedicată breslelor lăcătușilor, fierarilor și armurierilor din Baia Mare

Vineri, 14 iulie 2023 a avut loc vernisajul expoziției temporare „Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă – Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor”. Aceasta se poate vizita pe parcursul lunilor iulie și august de marți până duminica între orele 10.00 și 16.30, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, str. Monetăriei, nr. 1-3.

„Colecția muzeală ne permite prin varietatea pieselor din epoca medievală să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat”, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare.

Obiectele expuse sunt diverse: chei, lacăte, sigilii, săbii și teci de săbii foarte frumos lucrate și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal. Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau.

Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare
Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat.