Expoziție de manuale și atlase vechi de geografie jpeg

Expoziție de manuale și atlase vechi de geografie

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 5 iunie 2018

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vernisează joi, 7 iunie, ora 18:00, expoziția „Exerciții cartografice. Manuale, atlase și caiete de geografie din perioada 1873 - 1947”, deschisă în perioada 8 iunie - 8 iulie 2018. Intrarea la vernisaj este gratuită.

Expoziția propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale și caiete vechi de geografie aflate în colecții particulare, într-o selecție realizată de curatorul Ramona Caramelea, informează un comunicat al muzeului.

Expoziția ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică și se structurează în jurul a trei teme: exerciții cartografice, cunoștințe practice și descoperirea naturii, metode de predare.Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă.

În intervalul 1873 - 1947, acestei materii școlare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-și cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii).

Pe lângă manuale și atlase, în cadrul expoziției sunt prezentate și câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.

În contextul absenței din România a ideii de patrimoniu educațional, expoziția valorifică documente cu valoare patrimonială aparținând culturii materiale școlare, atrăgând atenția publicului asupra importanței și necesității prezervărilor.

Vizitarea expoziției este inclusă în biletul de acces în muzeu.