Expoziție de icoane Toma Chituc jpeg

Expoziție de icoane Toma Chituc

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Irina Alexandru
🗓️ 26 noiembrie 2013

Marți, 3 decembrie 2013, ora 19:30 se deschide expoziția de icoane Toma Chituc, la Librăria Bizantină. Toma Chituc (n. 1978), hurezean la origine și plecat în București odată cu începerea studiilor de specialitate la Liceul de artă ”Nicolae Tonitza”, a absolvit Facultatea de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Artă din București la clasa profesorului Viorel Grimalschi (2002). Mai târziu a început lucrul în zona artei religioase, fie urcând pe schelele de pe șantiere de pictură, fie coborând în intimitatea atelierului, într-o mișcare continuu alternantă și subtil hrănitoare. A participat la expoziții de grup și saloane de artă creștină, precum și la prima ediție a Simpozionului Internațional de Pictură Bizantină (organizat de Librăria Bizantină în primăvara 2013) și la atelierul deschis Iconari în Otopeni (toamna 2013).

La vernisaj, alături de pictor, va participa și criticul de artă Vladimir Bulat, cel care și în 2007 a fost alături de Toma Chituc, la prima sa expoziție de icoane. Cea de-a doua expoziție a iconarului vine după șase ani, cu o nouă etapă, limpezită și totodată plină de căutări și așezări, oferind o nouă ocazie dialogului public între iconar și cel care a însoțit traseul său de imagine, pornind de la aceeași temă a Bunei Vestiri.

Proiectul unei expoziții de icoane mă preocupă de mult și de fapt s-a construit în timp. Am ajuns aici pe de o parte prin oameni și încercări, pe de altă parte prin reacții și răspunsuri. (Toma Chituc)

Dacă, în 2007, primul eveniment a pornit de la icoana Bunei Vestirii (iar numele expoziției avea un dublu sens:unul contextual-apropierea de marele praznic, iar celălalt conceptual-o bunăvestire, o întâlnire a omului cu munca iconarului), expoziția organizată de Librăria Bizantină în decembrie 2013 are ca punct de plecare o lucrare dedicată tot Bunei Vestiri, însă de data aceasta prefigurând sărbătoarea Crăciunului ca și o nouă etapă de lucru.În același timp, perspectiva expozițională în sine se schimbă și nuanțează:ne aflăm de această dată în spațiul cald al unei librării dedicată, prin cărțile pe care le susține și prin mnifestările pe care le organizează sau le găzduiește, demersurilor contemporane ale iconografiei ortodoxe.

Evenimentul este mai mult decât o expoziție, e o întalnire cu vorbe, cu icoane, cu ultimile consecințe ale atelierului unui iconar reprezentativ pentru spațiul creștin ortodox românesc.

Expoziția va rămâne deschisă până în 6 ianuarie 2014. Icoanele lui Toma Chituc se găsesc până atunci la Librăria Bizantină, lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă, strada Bibescu Vodă nr. 20.