Octoihul tipărit în 1510

Expoziție aniversară la 515 ani de la apariția primei cărți în spațiul românesc

Joi, 15 iunie 2023, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – clădirea Museikon – a fost vernisată expoziția „Începuturi. Tiparul în Țările Române în secolul al XVI-lea”.

La a 515-a aniversare a apariției primei cărți în spațiul românesc, Liturghierul tipărit de Macarie la Târgoviște în anul 1508, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia oferă publicului ocazia de a admira un exemplar al acestei cărți.

Întrucât la Târgoviște s-au tipărit, în intervalul 1508-1512, trei titluri: Liturghier, Octoih și Tetraevanghel, prin sprijinul oferit de partenerii proiectului expozițional – în special Casa de licitații Artmark – publicul albaiulian și nu numai are ocazia să admire, în premieră, toate cele trei tipărituri de o inestimabilă valoare culturală și materială, rarisimele exemplare păstrate fiind evaluate la sute de mii de euro, informează un comunicat al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul expoziției vor mai putea fi admirate cărți cu valoare de unicat, cum este cazul Liturghierului tipărit de diaconul Coresi la Brașov în 1570, sau rarități: Tetraevanghelul slavo-român (Sibiu, 1551-1553), Octoihul mic (Alba Iulia, 1578), Tetraevanghel (București, 1575-1576), Johannes Honterus, Compendium Iuris Civilis in usum Civitatum ac Sedium Saxonicarum (Brașov, 1544), Antonio Bonfini, Historia inclyti Matthiae Hunnyadis (Cluj, 1565). Lucrările expuse au fost tipărite în atelierele tipografice de la Târgoviște, Sibiu, Brașov, Cluj, Alba Iulia, Sebeș, Oradea și București, de meșteri renumiți, precum Macarie, Coresi, Lorinț, Raphael Hoffhalter și Gáspár Heltai.

„Începuturi. Tiparul în Țările Române în secolul al XVI-lea”, expoziție aniversară la 515 ani de la apariția primei cărți în spațiul românesc

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie – 15 iulie 2023.