Expoziţie a Muzeului Naţional Cotroceni la Ruse,  cu ocazia Zilei de 1 Decembrie   Ziua Naţională a României jpeg

Expoziţie a Muzeului Naţional Cotroceni la Ruse, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2013

Muzeul Naţional Cotroceniîn colaborare cu  Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruseşi cu Teatrul Dramatic din Ruseorganizează miercuri, 27 noiembrie 2013, orele 18.00 în Foaierul Teatrului Dramatic din Ruse, vernisajul expoziţiei de fotografie „Regina Maria-istorie si destin”, prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Printre personalităţile care au susţinut idealul unităţii naţionale se numără şi regina Maria.

Expoziţia de fotografie„Regina Maria-istorie si destin”a fost itinerată în perioada  8-28 iulie a.c., la  Centrul Cultural „Palatul” din Balcic, bucurându-se de un mare succes din partea publicului vizitator şi a presei locale.

Ca urmare a succesului expoziţiei, Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse a adresat Muzeului Naţional Cotroceni invitaţia de a itinerea expoziţia la Ruse (Bulgaria), cu ocazia Zilelor României la Ruse (27, 28, 29 noiembrie)-manifestare prilejuită de sărbătorireaZilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Expoziţia cuprinde fotografii reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldaţii şi regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărăşeşti din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea naţională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Reşedinţa de la Bucureşti, Palatul Cotroceni, evoluţia lui din punct de vedere arhitectonic şi al decoraţiei interioare, regina Maria în ambianţa Art-Nouveau a dormitorului său, vor fi, de asemenea, prezentate publicului din Ruse.

Palatul de la Balcic, „casa de vis” a reginei Maria, prezenţa reginei pe terasele şi aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris sunt alte subiecte ilustrate de fotografiile cuprinse în expoziţie.

Alături de acestea, pe simeză se regăsesc şi fotografii ilustrând momente din viaţa reginei Maria:copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânără principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare româneşti şi încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Itinerarea expoziţiei „Regina Maria-istorie si destin”la Ruse, cu prilejul sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, deschide calea de a promova şi de a face cunoscută istoria României într-un context atât de special, dar şi de a a stabili parteneriate intermuzeale, care să se concretizeze pe viitor în manifestări şi evenimente culturale de excepţie.

      Expoziţia va putea fi vizitată în perioada27 noiembrie – 8 decembrie 2013.