Expoziţia „Tradiţia continuă/Brâncoveanu 300” şi un concert de colinde la sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta jpeg

Expoziţia „Tradiţia continuă/Brâncoveanu 300” şi un concert de colinde la sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 decembrie 2014

Vineri, 5 decembrie 2014, de la ora 18.30, Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta organizează la sediul său vernisajul expoziţiei tematice „Tradiţia continuă/ Brâncoveanu 300”, urmat de un concert de colinde în interpretarea Corului “Pro Musica” din Gyula, coordonat de artistul plastic Ştefan Oroian.

 Realizată de profesorii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti:prof. dr. arh. Marius Marcu Lăpădat şi prof. dr. arh. Augustin Ioan, alături de prof. dr. Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, expoziţia „Tradiţia continuă/ Brâncoveanu 300” reflectă prin panouri tematice de mari dimensiuni arta şi arhitectura brâncovenească, ctitoriile, cât şi arhitectura vernaculară de inspiraţie brâncovenească şi arhitectura (neo)brâncovenească. Organizată de Institutul Cultural Român Budapesta, aceasta a fost expusă în perioada 13 octombrie – 7 noiembrie 2014 la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din capitala Ungariei, unde a fost vizitată în număr mare atât de publicul larg, cât şi de elevi, studenţi, specialişti şi cadre universitare de la catedrele de profil.

În continuarea evenimentului, Corul “Pro Musica” din Gyula va interpreta sub bagheta dirijorului arădean Adrian Ştefan Bugyi colinde tradiţionale din România şi Ungaria şi o serie de colinde româneşti culese de Béla Bartok. Fondat în luna noiembrie 1991 de dirijorul Gheorghe Flueraş, fost director al Filarmonicii de Stat din Arad, Corul "Pro Musica" din Gyula a luat parte timp de peste două decenii la concerte susţinute atât în ţară, cât şi peste hotare şi la diferite festivaluri de profil din Grecia, Ungaria şi România. Sub genericul „Viva la Musica”, corul a organizat în oraşul Gyula mai mulţi ani consecutiv festivaluri de muzică sacră şi laică.

În decembrie 2013, Corul “Pro Musica” din Gyula a răspuns invitaţiei Institutului Cultural Român Budapesta, susţinând în cadrul evenimentului „Crăciun în Europa” un concert de colinde la sediul Filialei Seghedin.