Expoziția temporară ,,Principele Moștenitor Carol al României”

Expoziția temporară ,,Principele Moștenitor Carol al României”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2023

În perioada 21 octombrie 2023 - 11 mai 2024, Muzeul Național Peleș găzduiește expoziția temporară ,,Principele moștenitor Carol al României”.

Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, care urmărește să prezinte cu mijloacele specifice muzeografiei și muzeotehnicii biografiile principilor și principeselor României: Maria, Carol, Elisabeta, Mărioara-Mignon, Nicolae, Ileana și Mircea, informează un comunicat al Muzeului Național Peleș.

În acest an, în care s-au împlinit 130 de ani de la nașterea regelui Carol al II-lea și șapte decenii de la trecerea sa din această lume, am considerat că Muzeul Național Peleș trebuie să evoce biografia sa în chiar locul în care s-a născut și pe domeniul pe care l-a îmbogățit cu noul castel Foișor.

Personaj controversat al istoriei noastre, cu o viață aventuroasă care a creat mari probleme Familiei regale, principele moștenitor Carol al României trebuie evocat și cunoscut așa cum a fost: cu păcatele tinereții, cu greșelile maturității, dar și cu multele realizări pe care le-a avut în deceniul în care a condus destinele românilor. Accesul la documente inedite, din arhivele publice și din colecțiile private, oferă o perspectivă mai obiectivă asupra celui mult hulit, încă din timpul vieții.

Erori grave, comportamente impardonabile, acțiuni ce nu puteau fi explicate nici de către cei apropiați, atitudini care au sfidat orice regulament și statul al Familiei regale, exaltări amoroase, o căsătorie morganatică, dezertarea de pe front, renunțările repetate la dreptul de moștenitor al tronului – toate acestea au făcut din principele Carol un personaj contradictoriu, controversat, pe care contemporanii și familia nu l-au înțeles, pe drept cuvânt, în majoritatea situațiilor.