Expoziția ”Pălăria   accesoriu, eleganță și mesaj în perioada interbelică” poposește la Oradea jpeg

Expoziția ”Pălăria - accesoriu, eleganță și mesaj în perioada interbelică” poposește la Oradea

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați expoziția ”Pălăria - accesoriu, eleganță și mesaj în perioada interbelică” în primul muzeul Art Nouveau, ”Casa Darvas-La Roche” din Oradea. Vernisajul expoziției va avea loc joi 7 aprilie 2022, la ora 16:00.

Expoziția atrage atenția asupra unui simbol al eleganței, pălăria, care astăzi este doar un accesoriu, dar în secolul trecut era un semn de prestigiu, de onorabilitate, purtând nenumărate mesaje, descifrate și înțelese de toți membrii comunității.

Printr-o selecție unică de piese și prin reconstituirea renumitelor ateliere de pălărieri și modiste, curatorul expoziției Oana Țigănuș, propune publicului o călătorie în timp, urmărind redarea atmosferei de altădată, când tendințele în materie de pălării și accesorii vestimentare ale protipendadei interbelice erau în acord permanent cu moda Europei occidentale. De asemenea, publicul poate descoperi și o selecție de pălării simbol ale epocii apuse.

Exponatele capătă un plus de farmec și personalitate în spațiile în care sunt expuse, dat fiind că sunt adăpostite de Muzeul ”Casa Darvas-La Roche”, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea. Clădirea a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession. Aflată în administrarea Primăriei Oradea, și-a deschis porțile turiștilor ca primul muzeu Art Nouveau din Romania, în luna august 2020, fiind restaurată cu fonduri europene.

În zona de entertainment, vizitatorii sunt invitați să probeze pălăriile create exclusiv pentru această expoziție de către designerul Kristina Dragomir, pălării inspirate din perioada interbelică. Prin imortalizarea momentului, vor face un salt în trecut și vor pleca de la muzeu cu o amintire specială ce le poate aduce, la finalul expoziției, un premiu surpriză!

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iunie 2022, la Muzeul ”Casa Darvas - La Roche” din str. Iosif Vulcan nr. 11, Oradea, de marți până duminică de la ora 10.00 la 18.00.