„Interior oriental”, pictură de Enrique Simonet Lombardo (© Muzeul Municipiului București)

Expoziția „Orient versus Occident” și surprizele sale

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Cristina Ioniță, muzeograf
🗓️ 29 iunie 2022

Enrique Simonet Lombardo (1866 - 1927) a fost un pictor spaniol cu studii la Școala de Arte Frumoase „San Carlos” din Valencia, orașul său natal, fiind unul dintre reprezentanții grupului „Escuela malagueña de pintura”, o grupare activă la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Din acest cerc artistic făceau parte numeroși pictori importanți, precum Bernardo Ferrándiz Bádenes, care i-a fost și îndrumător, în atelierul său din cadrul Școlii de Pictură din Malaga.

Cunoștințele dobândite din studiul intens se completează cu impresiile călătoriilor în Italia, Franța, Israel, Maroc și multe alte țări din regiunea Mării Mediterane, experiențe pe care le transpune ulterior în opera sa.

Pictorul a deținut numeroase funcții importante, în anul 1911 devenind membru al Academiei regale de Belle Arte și profesor la Școala de Arte Frumoase San Fernando din Madrid.

Acum aproape un secol, pe 20 aprilie, anul 1927, pictorul se stingea din viață, tocmai când urma să preia și catedra la Școala de Pictură, Sculptură și Gravură din Madrid.

Opera sa valoroasă rămâne mărturie pentru parcursul său artistic impresionant.

Lucrarea intitulată „Interior oriental” face parte din Colecția Pinacotecii și este expusă, în prezent, în cadrul expoziției „Orient versus Occident”, deschisă în fiecare zi, de miercuri până duminică, în sălile dedicate Pinacotecii de la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu).