Expoziţia de fotografie "Gustave Marissiaux  O poetică a privirii" la MNAR jpeg

Expoziţia de fotografie "Gustave Marissiaux. O poetică a privirii" la MNAR

Expozi┼úia GUSTAVE MARISSIAUX. O poetic─â a privirii marcheaz─â o frumoas─â ┼či ├«ndelungat─â colaborare dintre Muzeul Na┼úional de Art─â al Rom├óniei ┼či Delega┼úia Valonia-Bruxelles la Bucure┼čti. Gra┼úie Muzeului Fotografiei la Charleroi, Belgia sunt aduse ├«n fa┼úa publicului o serie de lucr─âri datorate unei personalit─â┼úi artistice complexe.

Gustave Marissiaux (1872-1929) este un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană.

Prin crea┼úia sa, Gustave Marissiaux a contribuit la transformarea radical─â a fotografiei ┼či a modului ├«n care imaginea fotografic─â a fost perceput─â ulterior. Subiectele abordate de c─âtre Marissiaux (portrete feminine, peisaje din Italia ┼či Belgia, scene din bazinele de extrac┼úie a huilei din zona Li├Ęge) au o not─â comun─â:estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionist─â francez─â ┼či de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calit─â┼úi plastice. De fapt, preocup─ârile sale sunt cele ale unui pictor, culoarea av├ónd un rol esen┼úial chiar ┼či ├«n fotografiile alb-negru. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux c─â este un artist fotograf ┼či un fotograf artist.

Durata:1 octombrie 2015-31 ianuarie 2016 

Loca┼úia:Muzeul Na┼úional de Art─â al Rom├óniei, S─âlile Kretzulescu 

afis expo gustave marissiaux jpg jpeg