Foto: Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov

Expoziția de benzi desenate „Istoria contrafactuală”, la Biblioteca Națională a României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2023

Marți, 26 septembrie, de la ora 15:00, la Biblioteca Națională a României va avea loc vernisajul expoziției concursului internațional cu tema „Istoria contrafactuală” și lansarea albumului ce cuprinde lucrările originale create pentru ediția 2023 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov.

Expoziția va putea fi văzută până pe 15 octombrie, informează un comunicat al organizatorilor Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, unul dintre cele mai importante festivaluri BD tematice din Europa, a avut loc în perioada 11-13 august 2023 (după 5 ediții autumnale) și a însemnat 4 locuri – Casa Sfatului, Piața Sfatului, Bastionul Țesătorilor și Parcul Central, 3 zile, 3 aniversări – Centenarul GOPO, 75 de ani de Pif și 15 ani de Vekovnici și 6 expoziții noi, informează un comunicat .

Expoziția concursului cuprinde 39 de lucrări originale create de 48 de artiști din România, Serbia, Macedonia de Nord, Bulgaria, Belgia, Slovenia, Croația și Polonia. Este prima expoziție a festivalului itinerată.

„Călătoria” expozițiilor BD în format outdoor în locuri publice importante este o activitate lansată de festivalul nostru în anul 2019. Anul acesta, după Piața Sfatului din Brașov și, Brăila, la Parcul Monument și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, expoziția în aer liber „Istoria contrafactuală” ajunge acum la Biblioteca Națională a României, și rămâne aici până pe 15 octombrie.

Catalogul ediției 2023 cuprinde cele 39 de lucrări originale, lucrările participanților la Masterclass și articole despre Pif, Gopo, Asterix și istoria benzilor desenate istorice din România.

„Astfel, după „România 100” în 2018, „Europa 100” în 2019, „Eroii care au făcut Istorie” în 2020, „Frica în istorie” în 2021 și „Balcanii în istorie” în 2022, artiștii au fost provocați în 2023 să analizeze și apoi să devieze cursul istoriei, pornind de la întrebarea „Ce-ar fi fost dacă se întâmpla altfel?” Pentru concursul BD de la Brașov, artiștii au primit libertatea să șteargă sau să rescrie evenimentul istoric, intervenind asupra cauzelor și/sau să închipuie urmări și rezultate diferite de realitatea istorică. Scopul principal al unui astfel de exercițiu a fost explorarea importanței la scară istorică a unui eveniment sau a unei persoane”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Festivalului și managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.