Expoziţia  „CORNELIU BABA   Desemnurile unui pictor” se prelungeşte jpeg

Expoziţia „CORNELIU BABA - Desemnurile unui pictor” se prelungeşte

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 10 martie 2015

Muzeul Naţional de Artă al Românieiare plăcerea să anunţe prelungireaexpoziţiei CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictorpânăpe data de 31 martie şi vă invită să participaţi la ultimele două vizite cu ghidaj gratuit, care se vor desfaşura astfel:

marţi, 24 martie, ora 16.30

sâmbătă, 29 martie, ora 12.00

Participarea se face doar pe bază de programare la telefon 021.314.81.19sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită.

***

Expoziţia CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictorcuprinde o sută treizeci de lucrări de graficădin colecţia soţiei artistului, ConstanţaBaba, realizateîn diferite tehnici (creion, tuş, baiţ, acuarelă, tempera şi pastel). Expuse în premieră, lucrările sunt reprezentative pentru creaţia unuiadintre cei mai importanţipictoriromânimoderni. „Astă seară am făcut două desemnuri după model. Mai multe, multe de tot trebuiesc, mâna să nu se odihnească niciodată.” (Corneliu Baba)

Expoziţia este structurată în jurul unor teme recurente înartalui Corneliu Baba, dintre carese remarcăseriile de portrete ale unor personalităţi de seamă din cultura românească (Mihail Sadoveanu, 1951 şi Tudor Arghezi, 1960), ale soţiei sale (Soţia artistului, 1957) şi autoportretele artistului (Autoportret, 1984). Complexitatea psihologică a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovadă a faptului că autorula fost un subtil cunoscător al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemănătoaretablourilorlui Rembrandt, prin folosirea frecventă a clarobscuruluişi a compoziţiilor somptuoase (Pieta, 1983 şi Pieta-studiu pentru Golgota, 1982).

Corneliu Baba (1906 – 1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza.Ulterior, a îmbrăţişat o bogată cariera academică la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice, , Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde aformat multegeneraţii de artişti.

Această expoziţie de grafică vine în completarea Colecţiei C. Baba, inclusă în expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă, care cuprinde lucrări de pictură, dar şi obiecte personale ale artistului.