Expoziția „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”, deschisă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Expoziția „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”, deschisă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Miercuri, 30 Noiembrie, ora 15:00, la Sala Unirii (aripa de Nord) din Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”.

Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari. Astfel, din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920), Constantin Prezan, din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului.

Pentru întreaga sa carieră militară și, îndeosebi, pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând totodată poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române.

Expoziția este o creație a parteneriatului cultural dintre Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

Evenimentul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Mai multe pentru tine...