Expoziţia „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă” jpeg

Expoziţia „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2015

Muzeul Național de Istorie a României, Centrul Ceh București și Ambasada Republicii Cehe în România organizează expoziția „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă”, dedicată aniversării a 100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către cunoscutul orientalist și arheolog ceh Bedřich Hrozný. Expoziția este deschisă între 14 octombrie și 29 noiembrie 2015, la Muzeul Național de Istorie a României.

Vernisajul va avea loc miercuri,  14 octombrie, cu începere de la ora 18:00, în prezența Excelenței Sale Domnul Vladimír Války, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în România, a domnului František Zachoval, directorul Centrului Ceh București și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.  

Expoziția constă în două părți:panouri despre viața și munca lui Bedřich Hrozný și instalația de sunet O constantă culturală, un continuum de limbaj:acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă, realizată de artistul contemporan ceh Pavel Sterec.

„Expoziția subliniază abordarea intuitivă a lui Bedřich Hrozný în domeniul arheologiei, similară cu abordarea artiștilor de avangardă care au inventat  deconstruirea poveștilor. Instalația lui Pavel Sterec construiește o punte între știință și artă și arată influența uneia asupra celeilalte”, spune František Zachoval, directorul Centrului Ceh.

În urmă cu 100 de ani, pe 24 noiembrie 1915, orientalistul ceh Bedřich Hrozný anunța, în cadrul unei conferințe organizate pentru Societatea Germană de Orientalistică din Berlin, că a reușit să decodeze limba hitiților antici. Cel mai proeminent savant ceh, care s-a născut în Lysá nad Labem, a dat naștere unei noi discipline, cu numele de Hititologie. Hitiții sunt un popor care trăia pe teritoriul Asiei Mici din secolul XVIII până în secolul XII î.e.n. și limba pe care au folosit-o timp de aproape 1000 de ani este cea mai veche limbă indo-europeană înregistrată.

afis 31 jpg jpeg