Exponatul lunii la MNIR: Steagul delega┼úiei comunei Lup┼ča la Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 jpeg

Exponatul lunii la MNIR: Steagul delega┼úiei comunei Lup┼ča la Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918

├Än contextul celebr─ârii Anului Centenarului Marii Uniri, Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei (MNIR) expune, ├«n perioada 1 ÔÇô 28 noiembrie 2018, un obiect cu o valoare istoric─â deosebit─â ÔÇô steagul delega┼úiei comunei Lup┼ča la Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918.

Steagul tricolor care a ├«nso╚Ťit delega┼úia comunei Lup┼ča (jud. Alba), la Marea Adunare Na╚Ťional─â care a avut loc la Alba Iulia, ├«n 1918, are form─â dreptunghiular─â, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul ├«n partea superioar─â, galbenul la mijloc ┼či ro┼čul ├«n partea inferioar─â. Fiecare dintre culorile care compun p├ónza se termin─â ├«n v├órf cu c├óte un ciucure ├«n culoarea respectiv─â. Ca element inedit, ├«n v├órful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hamp─â este legat─â o e┼čarf─â tricolor─â ├«ngust─â. P├ónza steagului a fost confec┼úionat─â din l├ón─â de c─âtre femeile din Lup┼ča ├«ntr-o zi ┼či o noapte. Dup─â re├«ntoarcerea delega┼úiei ├«n Lup┼ča, steagul a fost p─âstrat ├«n casa ├«nv─â┼ú─âtorului Sebastian Clap─â, unul dintre participan┼úii la Marea Adunare Na╚Ťional─â. 

Afiș steagul de la Lupșa  MNIR jpg jpeg

Ast─âzi, steagul de la Lup╚Öa face parte din patrimoniul Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei, fiind clasat ├«n categoria Tezaur.

Steagul comunit─â╚Ťii din Lup╚Öa este ╚Öi subiectul c─âr╚Ťii ÔÇ×Povestea unui steag tricolorÔÇŁ. Scris─â ╚Öi publicat─â ini╚Ťial ├«n 1987 de c─âtre regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio ╚Öi publicist, Ioan Ion Diaconu ╚Öi reeditat─â acum, la 100 de ani de la ├«nt├ómpl─ârile din aceast─â istorisire, ÔÇ×Povestea steagului tricolorÔÇŁ va fi prezentat─â publicului ├«n cadrul vernisajului, ├«n compania fiicei autorului, jurnalista M─âd─âlina Diaconu.

Micro-expozi┼úia va fi deschis─â la MNIR ├«n perioada 1 ÔÇô 28 noiembrie 2018, put├ónd fi vizitat─â de miercuri p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 09:00 ÔÇô 17:00.