Exponatul lunii iulie la MNIR: carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata și Tiream jpeg

Exponatul lunii iulie la MNIR: carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata și Tiream

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 12 iulie 2018

Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei (MNIR) expune, ├«n perioada 5 iulie ÔÇô 5 august 2018, dou─â bunuri arheologice deosebite p─âstrate ├«n colec╚Ťiile sale ÔÇô carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata (jud. Bra╚Öov) ╚Öi Tiream (jud. Satu Mare). Vernisajul micro-expozi┼úiei, organizate ├«n cadrul seriei ÔÇ×Exponatul luniiÔÇŁ, va avea loc joi, 5 iulie a.c., ├«ncep├ónd cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

Cele dou─â care miniaturale preistorice din lut au fost descoperite la finalul anilor ÔÇÖ50 ai secolului trecut ╚Öi au intrat ├«n colec╚Ťiile MNIR, odat─â cu constituirea acestuia ├«n deceniul al optulea al secolului al XX-lea. 

Afiș Exponatul lunii iulie 2018 MNIR Carele miniaturale din lut de la Cuciulata și Tiream Epoca Bronzului jpg jpeg

Carul miniatural de la Cuciulata (jud. Bra╚Öov) a fost descoperit ├«n 1958, cu prilejul s─âp─âturilor arheologice de salvare efectuate de Gh. Bichir, ├«n contextul deschiderii unei cariere de piatr─â de var. Piesa, rar─â prin caracteristicile sale ╚Öi starea de conservare, av├ónd doar o analogie cunoscut─â p├ón─â ├«n prezent, se ├«ncadreaz─â din punct de vedere cronologic, pe baza ceramicii atribuite stilului Schneckenberg cu care se asocia, la sf├ór╚Öitul Bronzului timpuriu. 

Carul miniatural de la Tiream (jud. Satu Mare) a fost descoperit ├«n contextul cercet─ârilor arheologice realizate ├«n cuprinsul acestui sit preistoric situat ├«n mla╚Ötina Erului, cel mai probabil ├«n anul 1959. Piesa, deosebit─â prin caracteristicile sale, se ├«ncadreaz─â din punct de vedere cronologic ├«n perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jum─âtate a mileniului al II-lea a. Chr. ÔÇô cultura Otomani). 

Dup─â cum este cunoscut, de peste 15 ani cea mai mare parte a colec╚Ťiilor Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei nu sunt accesibile publicului larg sau speciali╚Ötilor ├«n domeniu. Demersul de fa╚Ť─â aduce ├«n aten╚Ťia publicului, dar ╚Öi a speciali╚Ötilor, ÔÇô prin seria de evenimente ÔÇ×Exponatul luniiÔÇŁ ÔÇô piese semnificative aflate ├«n patrimoniul celui mai important muzeu de profil arheologico-istoric din Rom├ónia, etalate nu numai din ra╚Ťiuni estetice, ci deopotriv─â pun├ónd ├«n discu╚Ťie teme de cercetare asociate acestora. Astfel, cele dou─â obiecte au f─âcut recent subiectul unor studii documentare ale unor speciali╚Öti din cadrul Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei, fiind totodat─â incluse ├«n proiecte de digitizare derulate de acesta. 

Importan╚Ťa modelelor de care miniaturale din lut de la Cuciulata ┼či Tiream este legat─â ├«n principal de problematica referitoare la apari┼úia ╚Öi distribu┼úia unor asemenea artefacte preistorice, dar ┼či pentru modul de realizare a acestor tipuri de obiecte, precum ╚Öi func╚Ťionalitatea lor. De asemenea, ├«n contextul elabor─ârii unei noi tematici pentru expozi╚Ťia permanent─â a MNIR, speciali╚Ötii muzeului vizeaz─â diverse teme de cercetare referitor la piese din patrimoniul acestuia; una dintre acestea se refer─â la posibilele rute de circula┼úie folosite ├«n preistorie, trasee condi╚Ťionate de mediul natural, care ulterior au fost utilizate ╚Öi dezvoltate pe parcursul altor epoci istorice. 

Micro-expozi┼úia va fi deschis─â la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei ├«n perioada 5 iulie ÔÇô 5 august 2018 ┼či va putea fi vizitat─â de miercuri p├ón─â duminic─â ├«ntre orele 10:00 ÔÇô 18:00.