Eveniment MNAR: Portretul colecționarului  40 de ani de la deschiderea  Muzeului Colecţiilor de Artă png

Eveniment MNAR: Portretul colecționarului. 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2018

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 21 septembrie, ora 17:00 la vernisajul expoziției Portretul colecționarului, dedicată aniversării a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă. Ea aduce în centrul atenției pasionați iubitori de frumos care și-au încununat cariera de colecționari de artă prin donațiile făcute statului român pe parcursul secolului XX și la începutul secolului XXI.

Grupaje reunind lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările diferiților colecționari, relația lor cu artiștii preferați, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puțin explorat - colecționismului românesc. Urmărind un parcurs cronologic, expoziția pune accent pe cele 16 donații făcute muzeului din 1990 până în prezent. În spatele unora dintre donații se află povești de viață emoționante. Este cazul colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian formată în perioada interbelică și donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954, sau al colecţiei dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca, donată de aceasta din urmă pentru a împlini ultima dorință a soțului.

Expoziția marchează contribuția colecţionarilor la păstrarea dar și la încurajarea artei plastice româneşti și susținerea unor artiști prea adesea supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

  Deschis la 21 august 1978 în fostul Palatul Romanit, una dintre cele mai vechi reședințe boierești de pe Calea Victoriei, ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă și-a mărit de aproape 4 ori patrimoniul în cele patru decenii de existență. Numărul colecțiilor a crescut de la 13, câte numără în momentul deschiderii, la 47 în 2018, însumând aproximativ 10 000 de piese, reprezentative pentru genuri artistice, epoci istorice și zone geografice diferite. Dintre acestea 37 sunt incluse în expoziții permanente în trei sedii (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Th. Pallady), Alături de colecții extrem de variate întâlnim aici multe colecții monografice ale unor artiști ale căror lucrări au fost donate postum de familie.