Eveniment cu istoricul G Filitti Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori jpeg

Eveniment cu istoricul G Filitti Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 martie 2014

Fundatia Calea Victorieiva invita sambata 22 martie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti:Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori.De aceasta data vom povesti despre o tema extrem de interesanta si personala, care reflecta lumea apusa a secolului XIX si inceputul sec XX, si anume scrisorile de altadata.

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Universul corespondentei e de necuprins. Forma de comunicare vreme de sute de ani, compunerea scrisorilor a ocupat din plin timpul stramosilor nostri. Un patrimoniu de sute de mii de scrisori din spatiul cultural romanesc se lasa incet, incet descoperit. In felul acesta, de fapt, recompunem cat mai aproape de adevar, istoria societatii.

Scrisori oficiale, care pot schimba soarta lumii, scrisori de afaceri, prin care se castiga ori se pierd averi, de dragoste, care zugravesc sentimente gingase dar si gesturi disperate uneori, apocrife, ce pot insela lumea sau anonime, care nu-l angajeaza pe autor dar pot avea urmari tragice, criptate, care necesita uneori luni de zile pentru descifrare-  toate aceste petice de hartie modeleaza viata oamenilor.

Subiecte neasteptate, lucruri nerostite, taine surprinzatoare ies la iveala din lectura scrisorilor. Va propunem un excurs in aceasta lume, incepand din secolul al XV-lea pana azi, cu exemplificari dintre anii 1838-1956.

Persoanele evocate in materie de corespondenta:sora mitropolitului Veniamin Costache, Gheorghe Ghica, diplomat, un moldovean in captivitate tatara, Adina Take Ionescu catre monseniorul Vladimir Ghica, anonima catre ziarul “Romanul”, maica Smara, ca sa plece la Polul nord, o c.p. din Gulagul sovietic, principele Carol catre Ella Filitti, Kogalniceanu catre tatal lui (babaca), cereri de hataruri catre ministri:Ermil Pangrati si Victor Slavescu, viitorul maresal Antonescu cere favoruri, regina Elisabeta catre Elena Bibescu, Panaiot Moruzi, din razboiul Crimeii catre sotia lui, Martha Bibescu catre Vasile Parvan, Georges Boskof, pianist, prieten cu Enescu, I. Balaceanu, Dora d Istria catre Alexandru voda Ghica, G.G. Bibescu, din Mexic, catre tatal sau, D.A.Sturdza despre Kogalniceanu Satana, Henri Catargi, ministrul Romaniei la Bruxelles, demis, secretarul principelui Carol, Emile Picot, catre familie, Ion Ghica, din Samos, principesa Elisabeta a Romaniei catre Ella Filitti, Carol I catre un fals corespondent din Germania, consulul grec la Bucuresti despre dubla alegere a lui Cuza, Kazantzakis catre un roman, un roman la Karlsbad in 1796 despre relatia lui cu ambasadorul Spaniei, scrisori de socialisti romani despre crezul lor, Hitler catre Carol II etc

La eveniment veti putea admira copiile unor texte originale, scrisori din sec XIX si XX din colectia personala a istoricului G. Filitti.

Lector:Georgeta Filitti

Data:22 Martie 2014;Ora:11:00

Cost:30 ron;Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):25 ron

Locul desfasurarii:Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro