„Epoca marii frumuseți: Moda vestimentară din 1880 1914”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului jpeg

„Epoca marii frumuseți: Moda vestimentară din 1880-1914”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 martie 2022

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului va găzdui conferința de istorie a modei ”Epoca marii frumuseți: Moda vestimentară din 1880-1914”, sâmbătă, 19 martie 2022, de la ora 12.00.

Lectorul Raluca Partenie va explica evoluția modei vestimentare urbane, de tip occidental, din perioada supranumită La Belle Epoque, o perioadă spectaculoasă în modă, cu ținute de o eleganță etalon, cu pălării impozante, efluvii de dantele, trene și bijuterii Art Nouveau. Conferința de istoria modei, cu informații incitante și ilustrație bogată, va fi însoțită de video-proiecție și de o mică expoziție cu obiecte vestimentare originale din acea epocă, precum și fotografii, jurnale de modă, conform unui comunicat al muzeului. 

Conferința va trata succesiunea stilurilor vestimentare, elemente definitorii care marchează fiecare decadă, elementele constitutive ale ținutei de tip urban, accesoriile vestimetare și rolul lor. Prezentarea va fi punctată și de numeroase informații ce țin de mentalitate, cutume sociale, etichetă, mondenitate, context istoric și cultural-artistic, dar și detalii amuzante sau inedite și mărturii din epocă – pentru că moda este un fenomen cultural complex, ce oglindește societatea cu toate aspectele sale. Prea mult acuzată de frivolitate și "caprițiu", prea des considerată o regină tiranică, ne propunem să demonstrăm cât de serioasă este moda și cât de pasionantă este istoria ei.

Raluca Partenie este artist plastic, istoric de artă, designer de interior, doctorand al Institutului de Istorie Nicolae Iorga, Academia Română. Din 2010 este operator cultural, curator, organizator și colecționar participant la expoziții de istoria costumului și partener co-fondator al Muzeului Micul Paris din București.