Enescu şi Viena  Pianista Raluca Ştirbăţ şi soprana Ileana Tonca în concert la Altes Rathaus jpeg

Enescu şi Viena. Pianista Raluca Ştirbăţ şi soprana Ileana Tonca în concert la Altes Rathaus

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 6 mai 2015

Seria evenimentelor muzicale „Enescu şi Viena“ organizate de Institutul Cultural Român de la Viena  debutează joi, 7 mai, cu un concert care va avea loc la Barocksaal din Altes Rathaus (Wipplingerstraße 8, 1010) începând cu ora 19.00.

Programul muzical va fi susţinut de Ileana Tonca (soprană), Rudolf Leopold (violoncel), Raluca Ştirbăţ (pian) şi ansamblul cameral ATOUT (Roland Herret, violină;Kirill Maximov, violină;Maria Wahlmüller, violină;Claudia Schwarzl, violină;Joachim Kelber, violă;Anna Dekan, violă;Tobias Wögerer, violoncel şi Jakob Gisler, violoncel). Repertoriul serii cuprinde compoziţii de George Enescu (Trei cântece pe versuri de Carmen Sylva, Nocturne et Saltarello, Rapsodia Română, Octet Op. 7), Gustav Mahler (Două cântece) şi Richard Strauss (Dimineaţa, Op. 27, Nr. 4).

Raluca Ştirbăţs-a născut la Iaşi şi după un an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu“ din Iaşi este admisă la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger. A fost bursieră a Societăţii „Beethoven“, a fundaţiei „Martha Sobotka-Janaczek“ şi a Clubului Rotary din Viena precum şi a Nippon Foundation din Tokio şi a fundaţiei „Madeleine Blaireville“ din Elveţia. A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor pianişti de renume printre care Murray Perahia, Hans Leygraf, Lory Wallfisch, Aquilles Delle-Vigne, Marek Drewnowski. Raluca Ştirbăţ este laureată a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum concursul internaţional „Sanremo Classico“– Italia (Premiul I), „Stefano Marizza“ – Trieste, Italia (Premiul I), „Virtuosi per musica di pianoforte“– Cehia (Premiul I), marele trofeu Lira de aural concursului „Ciprian Porumbescu“ – Suceava şi premiul special al Asociaţiei „Jeunesses musicales“. Raluca Ştirbăţ a înfiinţat în august 2011 la Viena Societatea Internaţională „George Enescu“, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român.

Ileana Toncas-a născut la Braşov şi a studiat la Academia de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesoarei Georgeta Stoleriu, după încheierea studiilor devenind solistă a Operei Naţionale Bucureşti. A câştigat premii la numeroase concursuri, dintre care amintim premiul special al Accademia d'Arte Lirica ed Corale Città di Osimo – Italia (1994), premiul de debut la Concursul Internaţional „Francesco Vinas“ (1995), premiul special pentru cea mai bună tehnică vocală la concursul „Magda Ianculescu“ din Bucureşti (1997) şi premiul întâi la a patra ediţie a concursului internaţional de muzică „Jeunesse Musicale“, Bucureşti. A primit Medalia „Eberhard-Waechter“ a Operei de Stat din Viena (2000) şi frauen.kunst.preis din partea Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Artei din Austria (2004).

Rudolf Leopolds-a născut în 1954 în Viena şi a studiat violoncelul la Universitatea de Muzică din Viena sub îndrumarea profesorilorRichard Krotschak şi Tobias Kühne. A fost membru al Sextetului de Coarde din Viena şi a susţinut concerte în Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia, fiind invitat la festivalul Salzburger Festspiele şi Edinburgh Festival. Rudolf Leopold a obţinut o serie de premii pentru înregistrările realizate în colaborare cu casele de producţie EMI şi Pan Classics. A interpretat în concerte solo de violoncel compoziţii de George Enescu, Matthias Georg Monn şi Ernst von Dohnányi. A predat muzică camerală la Universitatea de Muzică din Viena între 1983 şi 1990, iar din anul 1990 este profesor de violoncel la Universitatea de Arte din Graz.

Ansamblul de muzică camerală ATOUTreuneşte membri din diverse ţări europene care au ca reper comun o educaţie muzicală vieneză. Ansamblul condus de prof. Johannes Meissl (Artis Quartett) are o formulă flexibilă în ceea ce priveşte componenţa (cvintet, sextet, octet, etc.). Ansamblul a concertat în locaţii precum Wiener Musikverein, Carnegie Hall New York, Filarmonica din Berlin şi Filarmonica din Kiev şi a obţinut numeroase premii dintre care amintim premiul obţinut în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Camerală de la Melbourne şi premiul „Ignaz Pleyes“.

            Concertul din 7 mai de la Viena este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Societatea Internaţională „George Enescu“ din Viena, Societatea Austro-Română (AUSTROM), cu sprijinul Bank Austria şi Liliac – The Wine of Transylvania.