"După dealuri", de Cristian Mungiu, şi "Ursul", de Dan Chişu, la Festivalul de Film de la Vukovar jpeg

"După dealuri", de Cristian Mungiu, şi "Ursul", de Dan Chişu, la Festivalul de Film de la Vukovar

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2012

Lungmetrajele "După dealuri", de Cristian Mungiu, şi Ursul, de Dan Chişu, au fost selectate în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Vukovar (Croaţia), care se desfăşoară între 22 şi 26 august, informează site-ul evenimentului.

În competiţia de la Vukovar participă ţările din regiunea Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Slovacia, Serbia şi Ucraina), dar şi ţările vecine, precum Cehia şi Bosnia şi Herţegovina.

Celor două filme li se adaugă în competiţie scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", de Tudor Giurgiu, şi documentarul "Şcoala noastră", de Mona Nicoară.

"După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

image
image

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă. Filmul a rulat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, anul acesta, unde a primit două premii-cel pentru scenariu, acordat lui Cristian Mungiu, şi cel pentru interpretare, acordat ex-aequo, Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Ursul este un road-movie plasat în România anilor 1990.Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vânzarea singurului urs-bătrân şi pe moarte-unui vânător german. Însă, mânaţi de pasiunea pentru meserie şi de dragostea pentru urs, artiştii circului se împotrivesc directorului şi îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacţia.

Din distribuţia filmului fac parte actori români cunoscuţi, precum Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Cosmin Seleşi, Claudiu Bleonţ şi Gabriel Spahiu.

Coloana sonoră a filmului este semnată de Goran Bregović.

sursa:mediafax.ro