"Don Juan" revine pe scena Operei Naţionale din Bucureşti jpeg

"Don Juan" revine pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

📁 Istoria Teatrului
🗓️ 15 februarie 2013

O nouă versiune a operei  “Don Giovanni” va avea premiera duminică, pe 17 februarie, de la ora18.30, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB).

Personajele principale masculine din opera lui Mozart,   Don Giovanni şi, respectiv,   Leporello, vor fi interpretate, în premiera de duminică de pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, de baritonii Daniel Pop şi Cătălin Ţoropoc.  Din distribuţia operei puse în scenă de regizorul  Anda Tăbăcaru-Hogea mai fac parte, printre alţii, Iulia Isaev, Crina Zancu şi Augustin Hotea.

Scenografia este semnată de Anca Albani, coregrafia-de Mălina Andrei, iar maestrul de cor va fi Stelian Olariu.

Dirijorul Vlad Conta este de părere că „opera lui Mozart ramâne inegalabilă, proaspată la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa”.

Una dintre cele mai cântate opere din lume

După aproape un deceniu de la ultima punere în scenă a operei "Don Giovanni", situată pe locul 10 în topul celor mai cântate opere din lume, artiştii ONB vor relua acest spectacol despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii.

Opera în două acte a  fost compusă de  Wolfgang Amadeus Mozart în 1788. Libretul semnat de Lorenzo da Ponte a fost inspirat din mitul lui Don Juan, personajul celebru care frângea inimile femeilor.Premiera românească a spectacolului "Don Giovanni", de Mozart, a avut loc în anul 1834, cu o trupă germană condusă de Theodor Müller.După instituţionalizarea ONB, opera "Don Giovanni" a fost prezentată în 1936 la Bucureşti, sub bagheta dirijorului Ionel Perlea.  Opera a fost montată din nou trei deceniii mai târziu, în 1967.  După Revoluţie,   în stagiunea 1994 – 1995, spectatorii s-au putut delecta cu o altă versiune a spectacolului după opera lui Mozart, care a avut premiera pe scena ONB pe 7 mai 1995.

sursa: http://adevarul.ro/cultura/arte