Documente despre epidemiile care au afectat Ţările Române în secolul XIX, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României jpeg

Documente despre epidemiile care au afectat Ţările Române în secolul XIX, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 noiembrie 2021

În perioada 28 octombrie - 7 noiembrie 2021, Muzeul Naţional de Istorie a României găzduiește în sala Lapidarium expoziţia „Epidemii în istoria Ţărilor Române. Mărturii documentare”, realizată de Arhivele Naţionale ale României.

Depozitare ale memoriei trecutului, Arhivele Naţionale ale României păstrează mărturii documentare încă din veacul al XII-lea. La împlinirea a 190 de ani de existenţă ca instituţie a statutului modern român, în contextul pandemic actual, cu ajutorul documentelor de arhivă pot fi descoperite alte episoade epidemice în Ţările Române şi modul în care acestea au fost depăşite. 

De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României, de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul XIX, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic şi gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial.   

Documentele expuse surprind modul în care instituţiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, care au fost metodele de stopare a răspândirii acestora şi urmele pe care le-au lăsat în societate. 

expo jpg jpeg

Expoziţia, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Asociaţia Dar Development, este deschisă publicului în perioada 28.10-07.11.2021, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară aflate în vigoare.