Documente despre epidemiile care au afectat Ţările Române în secolul XIX, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României jpeg

Documente despre epidemiile care au afectat Ţările Române în secolul XIX, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

├Än perioada 28 octombrie - 7 noiembrie 2021, Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei g─âzduie╚Öte ├«n sala Lapidarium expozi┼úia ÔÇ×Epidemii ├«n istoria ┼ó─ârilor Rom├óne. M─ârturii documentareÔÇŁ, realizat─â de Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei.

Depozitare ale memoriei trecutului, Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei p─âstreaz─â m─ârturii documentare ├«nc─â din veacul al XII-lea. La ├«mplinirea a 190 de ani de existen┼ú─â ca institu┼úie a statutului modern rom├ón, ├«n contextul pandemic actual, cu ajutorul documentelor de arhiv─â pot fi descoperite alte episoade epidemice ├«n ┼ó─ârile Rom├óne ┼či modul ├«n care acestea au fost dep─â┼čite. 

De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al Rom├óniei, de la epidemia de cium─â la epidemia de holer─â care a f─âcut ravagii ├«n secolul XIX, p├ón─â la epidemiile de varicel─â, tifos exantematic ┼či grip─â spaniol─â de la finalul Primului R─âzboi Mondial.   

Documentele expuse surprind modul ├«n care institu┼úiile vremii au r─âspuns provoc─ârilor acestor boli, care au fost metodele de stopare a r─âsp├óndirii acestora ┼či urmele pe care le-au l─âsat ├«n societate. 

expo jpg jpeg

Expozi┼úia, realizat─â ├«n parteneriat cu Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei ┼či Asocia┼úia Dar Development, este deschis─â publicului ├«n perioada 28.10-07.11.2021, cu respectarea m─âsurilor de protec┼úie sanitar─â aflate ├«n vigoare.