Documentarul "Brâncuși", de Cornel Mihalache, la Cinema Muzeul Țăranului jpeg

Documentarul "Brâncuși", de Cornel Mihalache, la Cinema Muzeul Țăranului

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2015

Următoarea proiecție programată în cadrul evenimentului Proiecțiile Docuart este filmul documentar "Brâncuși" (1996), care va putea fi vizionat luni, 3 august, de la ora 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Cornel Mihalachesemnează proiecția cu numărul 6 din cadrul celei mai recente inițiative Docuart. "Brâncuși"este un documentar de artă care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale:fotografii, notițe, locuri.

Criticul Mircea Dumitrescu afirmă într-una din lucrările sale că tonul filmului că este unul "familiar, prietenos, dar plin de respect, cu un umor cald, de o generoasă ironie."Proiecția va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuricu publicul, care îl va avea protagonist pe realizatorul filmului.   

"Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuşi, deci neatestate ştiinţific, ci scrise, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparţin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11…"spune Cornel Mihalache.