image

Dezbatere „În căutarea românului perfect” – Comemorarea Holocaustului împotriva romilor

În data de 2 august 2024, Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher (CNCR-RK) organizează o dezbatere în cadrul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

Data de 2 August, recunoscută prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015 și prin Legea nr. 124/2020, este dedicată reflectării asupra tragediei Holocaustului și a cauzelor care au condus la acesta.

Evenimentul, intitulat „În căutarea românului perfect”, va avea loc la Centrul Cultural ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Studio, str. Lipscani 84-90, Sector 3, între orele 13:30 și 15:30. Dezbaterea va marca lansarea cărții „În căutarea românului perfect” de Prof. univ. dr. Marius Turda de la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie.

La eveniment vor participa:

·         Prof. univ. dr. Marius Turda, autorul cărții;

·         Lect. univ. dr. Delia Grigore, expert în studii rome;

·         Vasile Ionescu, scriitor și Președinte al Societății Academice Rome.

Moderatorul dezbaterii va fi Adrian-Nicolae Furtună, consilier în compartimentul de cercetare al CNCR-RK.

Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului larg și a celui de specialitate importanța cunoașterii și înțelegerii istoriei romilor, precum și a impactului pe care Holocaustul l-a avut asupra acestei comunități. Participanții vor avea ocazia să discute despre cauzele istorice și sociale care au condus la această tragedie și să reflecteze asupra implicațiilor contemporane.