Deschiderea oficială One World Romania 12 jpeg

Deschiderea oficială One World Romania 12

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 5 martie 2019

Vineri, 15 martie 2019, la Palatul Universul, are loc deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediții a One World Romania – Festivalul de Documentar și Drepturile Omului. Am pregătit o deschidere atipică, o zi plină de evenimente din care va fi greu să alegi – de la prânz și până după miezul nopții. Va fi o deschidere de ținut minte și peste 30 de ani!

Mai multe detalii despre festival şi bilete: oneworldromania

Programul complet al zilei este:

12:00 - 21:00 - Apollo111 Teatrul - proiecție-eveniment „Suflete moarte” (regia: Wang Bing) & discuție cu criticul Andrei Gorzo după film. 17:00 - 19:30 - Mezanin - PechaKucha. Istoria recentă și istoria reticentă

Am invitat 10 oameni cu inițiativă pe care îi apreciem și care privesc trecutul cu alți ochi. Vrem să aflăm de la ei cum putem ieși din canoanele istoriei predate învechit și cum să fim mai conștienți de momente istorice date uitării. Despre istorie și educație alternativă vorbim în format PechaKucha cu elevi, studenți, sportivi, artiști sau jurnaliști și cu voi, publicul One World Romania. Accesul în sală se face între 17:00 și 17:30. Evenimentul începe la 17:30. 

17:00 & 22:00 - Linotip - Centru Independent Coregrafic - Premieră performance „An tan tina”, de Nicoleta Lefter

„An tan tina” e o adaptare a cărții Anei Blandiana, „Fals tratat de manipulare”, și - în cuvintele Nicoletei Lefter - „ este o încercare de a mă raporta la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul ăsta în Romania. (…) Ce s-a întâmplat în decembrie 1989, acum treizeci ani, a însemnat pentru mine un act de curaj și nu o manipulare a unor tineri de către sistemul comunist. (…) Performance-ul „An tan tina” este o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi19:00 & 21:00 - Salonul de proiecte - Proiecție Sahia Vintage „Lecții de viață” | „Despre timp și vremuri”

Întrucât tema centrală a ediției o reprezintă trecerea celor 30 de ani de la Revoluție, scurtmetrajele selectate pentru cele două programe includ momentul 1989 și anii imediat următori. Cum au trecut documentariștii de atunci prin toate schimbările venite odată cu schimbarea regimului? Cum au scăpat de etichetele puse în timpul regimului comunist și care a fost impactul acestora asupra filmelor realizate de ei? Haideți să aflăm împreună cum ne pot ajuta arhivele să ne regândim relația cu trecutul. După fiecare program Sahia Vintage dezbatem ce am vizionat alături de Adina Brădeanu, curatoarea proiectului, și de gazdele noastre de la Salonul de proiecte, Magda Radu, Alexandra Croitoru și Ștefan Sava.

20:00 - Mezanin - Dezbaterea „De la cetățean la om politic: mișcări civice și partide politice în anii ’90”

Ce putem învăța astăzi din experiența perioadei de după Revoluție de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Ne povestesc experiențele lor Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache și Radu Vancu, într-o discuție moderată de Alexandru Solomon. La acest eveniment intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, așa că rezervă acum un loc aici: http://bit.ly/dezbatere_owr12!

23:00 - Apollo111 Barul - Petrecere „Love Never Gets Out of Style”