Deschiderea Lapidariului medieval și premodern al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

Deschiderea Lapidariului medieval și premodern al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 26 octombrie 2023

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță deschiderea Lapidariului medieval și premodern. Evenimentul va avea loc luni, 30 octombrie, de la ora 17.00, e deschiderea Lapidariului medieval și premodern.

Lapidariul medieval și premodern al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei conține una dintre cele mai valoroase colecții de acest gen din țară, cu un număr de 603 de piese.

Societatea Muzeului Ardelean, precursorul muzeului actual, începând din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, a inițiat strângerea sistematică a elementelor arhitectonice provenite din demolările unor clădiri istorice transilvănene, majoritatea acestora din orașul Cluj. Așa avem azi o minunată colecție de elemente arhitectonice ale caselor de locuit din Clujul Renașterii, felul în care erau decorate aceste spații private ale Clujului, precizează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Lapidariul azi conține o colecție semnificativă de monumente funerare, arhitectonice și sculpturale din secolele XIII-XIX, intrând în colecție prin achiziții, donații și prin intermediul săpăturilor arheologice.

Colecția lapidariului a fost expusă prima dată publicului în anul 1903, din inițiativa arheologului Béla Pósta, director al Colecției Numismatice și de Antichități a Societății Muzeului Ardelean, în demisolul clădirii centrale a Universității Clujene.

Cele mai spectaculoase monumente funerare sunt sarcofagele dedicate memoriei unor personalități marcante ale nobilimii transilvănene.

Arhitectura gotică din Transilvania este reprezentată prin cheile de boltă gotice ale bisericii parohiale Sfântul Mihail din Cluj și prin elemente arhitectonice variate ale Mănăstirii dominicane din Cluj, donate muzeului în urma restaurării edificiului.

În lapidariu sunt expuse primele monumente arhitectonice renascentiste din Transilvania, destinate decorării cetății episcopale din Gilău și cel mai timpuriu tabernacol din Transilvania, provenit din biserica reformată din Coveș (jud. Sibiu).

În cadrul lapidariului sunt expuse șase statui baroce care decorau inițial atica curții de onoare a castelului familiei Bánffy din Bonțida. Statuile au fost realizate între anii 1751-1753 de către unul dintre cei mai renumiți sculptori ai barocului din Transilvania, Johann Nachtigall, reprezentând diferite personaje din Metamorfozele lui Ovidiu.

Reamenajarea de azi își propune reorganizarea lapidariului pe criterii tematice și cronologice, precum și punerea în valoare a acestei colecții cu ajutorul unui design modern, interactiv, dedicat atât specialiștilor, cât și publicului larg.

Află mai multe detalii despre deschiderea Lapidariului medieval și premodern al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei accesând acest link.