DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în iulie   august 2020 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în iulie - august 2020

­čôü Recomand─âri de film
­čŚô´ŞĆ 27 iulie 2020

Apollo, r─âd─âcina artei americane
Online pe HBO GO  

Un sanctuar al artei. Un refugiu al arti╚Ötilor ├«n devenire, marginaliza╚Ťi de societate. Teatrul Apollo este unul dintre izvoarele istorice ale artei din Statele Unite ale Americii de la ├«nceputul secolului XX p├ón─â ├«n prezent.   

Localizat─â ├«n cartierul Harlem, zona Manhattan, New York, cl─âdirea teatrului a fost ridicat─â ├«n 1913, iar ├«n 1914 a avut inaugurarea sub numele de Hurtig & SeamonÔÇÖs New Burlesque Theater. Cu o capacitate de peste 1.500 de persoane, teatrul a func╚Ťionat la ├«nceput dup─â politica ÔÇ×doar pentru albiÔÇŁ. Asta ├«ns─â p├ón─â ├«n 1928, c├ónd a fost preluat de afro-americanul Billy Minsky ╚Öi deschis cu piesa ÔÇ×I May Be Wrong (But I Think YouÔÇÖre Wonderful)ÔÇŁ, devenit─â imn al localului.   


apollo jpg jpeg

├Än 1934, teatrul a fost rebotezat Apollo, iar din acel moment scena avea s─â g─âzduiasc─â doar arti╚Öti unul ╚Öi unul. Numele ├«i este sinonim cu epoca renascentist─â a Harlemului, dup─â cum ├«i spune ╚Öi deviza ÔÇ×where stars are born and legends are madeÔÇŁ. De la concerte de jazz, blues ╚Öi rock p├ón─â la teatru clasic, vodevil sau spectacole gospel, Teatrul Apollo este ast─âzi un simbol al artei contemporane. Este scena unde s-au lansat nume mari, precum Aretha Franklin, Sammy Davis Jr., James Brown ┼či The Jackson 5. Este scena unde Michael Jackson a c├óntat pentru ultima oar─â ├«nainte de a muri sau unde GunsÔÇÖn Roses au s─ârb─âtorit ├«mplinirea a 30 de ani de la lansarea albumului Appetite for Destruction. ├Än documentarul Apollo pute╚Ťi vedea istoria locului prin ochii arti╚Ötilor de azi ÔÇô Jamie Foxx, Common, Paul McCartney ┼či Pharrell Williams.  

Mass-media, punct de reper ├«ntr-o revolu╚Ťie  
Online pe Netflix  

Videogramele unei revolu╚Ťii este un documentar care pune cap la cap fragmente filmate de operatori profesioni╚Öti ╚Öi amatori ├«n timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Rom├ónii ie╚Öi╚Ťi pe strad─â, Nicolae Ceau╚Öescu ├«n balcon sau grupul revolu╚Ťionar de la TVR ÔÇô iat─â coordonatele celor mai cunoscute imagini ale sf├ór╚Öitului de dictatur─â din Rom├ónia. Care este, ├«ns─â, leg─âtura dintre puterea politic─â ╚Öi mass-media? C├ót a influen╚Ťat presa, dar mai ales televiziunea parcursul evenimentelor de atunci? Destul de mult, am spune, dac─â e s─â lu─âm ├«n considerare faptul c─â la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90 oamenii strigau ├«n strad─â: ÔÇ×A╚Ťi min╚Ťit poporul cu televizorul!ÔÇŁ.  


videograme jpg jpeg

Documentarul, realizat ├«n 1992 de c─âtre cinea╚Ötii Harun Farocki ╚Öi Andrei Ujic─â, este un reper al raportului politic─â-pres─â de la finalul R─âzboiului Rece.   

TV1000  
20 iulie, ora 22:00  

Medgar Evers, veteran al celui de-al Doilea R─âzboi Mondial ╚Öi activist pentru drepturile afro-americanilor, a fost asasinat pe 12 iunie 1963. Suspect pentru crim─â era Byron De La Beckwith (jucat de James Wood), un adept al suprema╚Ťiei albilor, care a fost adus ├«n fa╚Ťa legii de dou─â ori ÔÇô ├«n ambele ocazii, juriul a fost suspendat.   

25 de ani trecuser─â de la moartea lui Evers, ├«ns─â v─âduva lui, Myrlie (interpretat─â de Whoopi Goldberg), nu voia s─â se dea b─âtut─â. ├Än ├«ncercarea de a-l aduce din nou la judecat─â, Myrlie a fost ajutat─â ╚Öi de procurorul Bobby DeLaughter (Alec Baldwin), mai ales c─â multe dintre probe disp─âruser─â. Filmul Fantome pe Mississippi este bazat pe o poveste real─â, care aduce ├«n prim-plan problema drepturilor civile ale afro-americanilor.   

Epic Drama  
Din 5 august, ├«n fiecare miercuri, ora 22:00  

Christine Beauval era una dintre prezentatoarele de ╚Ötiri cele mai ├«ndr─âgite ale Fran╚Ťei anilor ÔÇÖ60. Cu toat─â notorietatea str├óns─â, ea este nefericit─â: ├«╚Öi dore╚Öte realizarea propriei emisiuni dedicat─â femeilor ÔÇô ÔÇ×Portrete de femeiÔÇŁ, a╚Öa ar fi numit-o. ├Än cele din urm─â reu╚Öe╚Öte, ├«ns─â via╚Ťa de familie complic─â lucrurile: femeia casnic─â ╚Öi cea de carier─â nu pot evolua ├«n paralel a╚Öa de bine cum s-a a╚Öteptat. Mini-seria Speakerine (Prezentatoarea) este un portret al femeii din Fran╚Ťa din cea de-a doua jum─âtate a secolului XX, cu toate drepturile ╚Öi obliga╚Ťiile sociale la un loc. ├Än plan secund, serialul prezint─â culisele politicii franceze ale timpului, precum ╚Öi complica╚Ťiile care sunt aduse de R─âzboiul din Algeria.   

Viasat History  
Din 1 august, ├«n fiecare zi, ora 19:00  

De la lideri de faim─â mondial─â p├ón─â la solda╚Ťi necunoscu╚Ťi, de la Anne Frank p├ón─â la Nelson Mandela ╚Öi de la Zidul Berlinului p├ón─â la B─ât─âlia pentru Stalingrad. Din toate col╚Ťurile lumii, de peste m─âri ╚Öi oceane. Iat─â seria de documentare Aceast─â zi ├«n istorie, care trece ├«n revist─â toate evenimentele pe care nu ar trebui s─â le uit─âm. Un calendar istoric, cu pove╚Öti, evenimente ╚Öi personalit─â╚Ťi care ├«mbog─â╚Ťesc cultura general─â a oric─ârei persoane.  

Viasat History  
De luni p├ón─â vineri, ├«ncep├ónd cu 3 august, ora 23:00  

Seria documentar─â Vase de lupt─â, ajuns─â la cel de-al doilea sezon, pune sub lup─â vasele remarcabile care au modelat istoria lumii, dar ╚Öi pove╚Ötile echipajelor acestora. De la cor─âbiile vikinge p├ón─â la galioanele epocii elizabetane ╚Öi de la vehiculele pe pern─â de aer folosite de Marina SUA p├ón─â la Vasa, o corabie de lupt─â din secolul al XVII-lea.   


Vase de lupta 1 jpg jpeg

Episoadele aduc ├«n aten╚Ťia publicului ╚Öi tehnologia celor mai spectaculoase crea╚Ťii ale secolului XX: vasul GHOST, submarinul HMS Seraph ╚Öi vapora╚Öul Sundowner, rechizi╚Ťionat pentru evacuarea trupelor de la Dunkirk. Nu sunt uitate nici distrug─âtoare ╚Öi cruci╚Ö─âtoare, de la lupul singuratic care a fost HMS Belfast, lupt├ónd singur ├«n largul m─ârilor, p├ón─â la distrug─âtorul USS Laffey, care a rezistat celui mai mare atac kamikaze din istorie. De asemenea, documentarul aduce un omagiu ┼či celei mai mari b─ât─âlii navale din istorie: B─ât─âlia din Golful Leyte, din octombrie 1944.  

Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 222 al revistei Historia, disponibil ├«n perioada 15 iulie - 14 august 2020 la orice punct de distribu╚Ťie a presei (Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â AcumH 222 jpg jpeg

Cump─âr─â acum Cump─âr─â Acum