DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în septembrie   octombrie 2020	 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în septembrie - octombrie 2020

📁 Recomandări de film
🗓️ 6 octombrie 2020

Marele jaf, marea reconstituire 
Online pe Netflix 

Iulie 1959, dimineața. Furgoneta blindată care alimenta cu bani sucursala din Calea Giuleşti a Băncii de Stat a Republicii Populare Române e atacată de un grup de cinci persoane, printre care şi o femeie. Mascați și înarmați, jefuitorii fug cu 1,6 milioane de lei. Nu era un furt ca oricare altul, iar în acele timpuri, când teroarea autorităților asupra populației era o realitate zilnică, nimeni nu se aștepta la un asemenea eveniment. 


Marele jaf comunist alexandru solomon cinepub jpg jpeg

Cu toate că se încadra în categoria infracțiunilor de drept comun, Gheorghe Gheorghiu-Dej îi ordonă ministrului de Interne Alexandru Drăghici să mobilizeze toate unităţile informative de Securitate, centrale şi teritoriale, pentru identificarea și capturarea infractorilor. Două luni mai târziu, după o anchetă fără precedent, aceștia sunt prinși. Surpriză! Oamenii nu erau chiar orișicine, ei aveau legături în cercurile înalte ale politicii și ale Securității.  

După ce sunt torturați să își recunoască vinovăția, hoții sunt obligați să reconstituie scena furtului și ancheta în fața camerei de filmat. Ei aveau să fie apoi condamnați la moarte prin împușcare, iar reconstituirea filmată va circula doar în rândurile interne ale Securității. În 2004, Alexandru Solomon reia firul narativ al evenimentului. Regizorul pune cap la cap portrete, documente, interviuri numeroase, de la foști șefi de miliţie la foști vecini, prieteni intelectuali, până la rudele persoanelor implicate. Toate sunt adunate în documentarul Marele jaf comunist, însoțit de vocea cu timbru inimitabil a lui Victor Rebengiuc. 

Ralph, portret de legendă 
Online pe HBO GO

 Ce înseamnă să fii legendă? De unde trebuie să vii? De câte ori trebuie să cazi și, mai ales, de câte ori trebuie să te ridici? Ne-o spune chiar protagonistul acestui documentar. Marile nume ale modei rimează cel mai adesea în franceză, dar iată că printre ele s-a strecurat – și s-a stabilit ca icon – şi Ralph Lauren, americanul. Şi nu orice american, ci unul născut și crescut în Bronx. Ralph a luat iconografia americană și a transformat-o în modă vestimentară și stil de viață.  


ralph jpg jpeg

A început cu cravate, despre care spune și acum că erau cu adevărat speciale. Era să își piardă afacerea de nenumărate ori, iar fiecare critică pe care o primea îl făcea să se îndoiască de el. „Trebuie să arunci zarurile din nou, și din nou, și din nou.” Despre asta e vorba în final: să nu te dai bătut. Așa a făcut și el, iar astăzi numele lui este un brand în fața căruia toți se înclină. Very Ralph este un documentar unde nu doar arhivele și interviurile vorbesc, ci însăși legenda. 

Acest articol a apărut în numărul 224 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 septembrie - 14 octombrie 2020, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum


H 224 coperta jpg jpeg