DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în februarie   martie 2021 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în februarie - martie 2021

­čôü Recomand─âri de film
­čŚô´ŞĆ 12 martie 2021

Istoria de sub p─âm├ónt 

Online pe Netflix 

Anglia, regiunea Suffolk. Pe domeniul aflat ├«n proprietatea lui Edith Pretty (Carey Mulligan), o v─âduv─â bogat─â, stau ├«n t─âcere mai multe movile. De zeci de ani, forma lor a atras privirea curio╚Öilor, mai mult sau mai pu╚Ťin speciali╚Öti, a╚Öa c─â Edith se hot─âr─â╚Öte c─â este timpul s─â le deslu╚Öeasc─â misterul. ├Än ajutorul ei vine Basil Brown (Ralph Fiennes), un arheolog amator, dar autodidact, care ├«mp─âr╚Ťea cu Edith un acela╚Öi crez: ÔÇ×trecutul vorbe╚ÖteÔÇŁ. 

dig jpg jpeg

A╚Öadar, la umbra avioanelor care ├«ncepeau s─â fac─â brazde pe cer ÔÇô suntem ├«n 1939, iar presa ├«mpr─â╚Ötie vestea c─â Al Doilea R─âzboi Mondial este iminent ÔÇô, Basil ╚Öi echipa lui se apuc─â de s─âpat. ╚śi ├«n ajun de r─âzboi, c├ónd istoria ├«ncepea s─â se scrie pe o pagin─â nou─â, iat─â c─â trecutul venea din urm─â, tr├ómbi╚Ť├ónd una dintre cele mai mari descoperiri din istoria Regatului Unit. Sub p─âm├ónt era o adev─ârat─â p─âpu╚Ö─â matrio╚Öka: o corabie ├«ntreag─â fusese ├«ngropat─â acolo, dar, de fapt, aveau s─â descopere c─â era morm├óntul unui rege anglo-saxon. Cunoscut─â acum drept situl de la Sutton Hoo, descoperirea a fost o comoar─â din toate punctele de vedere. S-a aflat c─â aceast─â corabie ÔÇô din care r─âm─âsese mai mult forma ÔÇô a fost ├«ngropat─â ├«n jurul anilor 600, fiind o tradi╚Ťie funeral─â specific─â mai degrab─â vikingilor. Al─âturi de sicriu au fost g─âsite numeroase alte obiecte ÔÇô arme, armuri, bijuterii, instrumente muzicale ╚Öi monede, care au ajutat la datarea sitului. Descoperirea nu doar c─â a f─âcut pu╚Ťin─â lumin─â ├«n ├«nceputul ├«ntunecat al Evului Mediu, dar a ╚Öi clarificat existen╚Ťa Regatului Angliei de Est al anglo-saxonilor. 

The Dig este un film de grani╚Ť─â: c├ónd trecutul se ├«ntrep─âtrunde cu prezentul, c├ónd gloria se ├«mbin─â cu tragedia, c├ónd descoperirea se ├«mplete╚Öte cu necunoscutul.  

Always on my mind 

Online pe HBO GO 

Un b─âiat simplu, n─âscut ├«n Tupelo, Mississippi, ajunge Regele rockÔÇÖn roll-ului. Sau simplu: Regele. Este unul dintre portretele perfecte ale ÔÇ×visului americanÔÇŁ: drumul de la s─âr─âcie la celebritate. El este Elvis Presley. Vocea, chipul ╚Öi mi╚Öc─ârile sale sunt inconfundabile. ╚śi-a dedicat ├«ntreaga via╚Ť─â scenei, singurul loc unde putea fi el ├«nsu╚Öi. Elvis a fost mai mult de at├ót, c─âci parcursul unui astfel de megastar nu este nicidecum simplu. ╚śi asta se poate urm─âri ├«n cele dou─â p─âr╚Ťi ale documentarului Elvis Presley: The Searcher. Produc─âtori, arti╚Öti, ingineri, oameni din lumea spectacolului ├«mp─ârt─â╚Öesc amintirile lor, cre├ónd astfel un portret empatic, dar informativ, al celui care a r─âmas p├ón─â ast─âzi de ne├«nlocuit. Imaginile de arhiv─â, precum ╚Öi ├«nregistr─âri inedite de la Graceland, casa artistului, completeaz─â aceast─â biografie a nemuritorului Elvis. 

searcher jpg jpeg

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 229 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 15 februarie ÔÇô 14 martie, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com

Cump─âr─â Acum

coperta jpg jpeg