Marlyn Monroe si Frank Sinatra foto profimedia 0697582301 jpg

De văzut online și la televizor în luna august

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2023

Iată recomandările redacției pentru filmele și documentarele istorice pe care le puteți vedea luna aceasta la televizor sau online:

Neuitata Marilyn

ONLINE | HBO MAX

Luna aceasta s-au împlinit 62 de ani de la moartea celei care nu a încetat să fascineze cineaștii și publicul deopotrivă: Marilyn Monroe. Profesorul de actorie Lee Strasberg spunea cândva că Marilyn este, alături de Marlon Brando, „vedeta cu cel mai mare potențial” de la celebrul său Actors Studio. Biografii actriței spun că viața ei a avut un început trist, un parcurs fabulos și un sfârșit tragic. Tocmai despre o săptămână din viața sa este vorba în producția din 2011 O săptămână cu Marilyn.

Drama biografică are la bază două cărți scrise de Colin Clark, ce descriu realizarea filmului Prințul și dansatoarea (1957), care i-a avut ca staruri pe Marilyn Monroe și Laurence Olivier. Descoperim perioada din timpul filmărilor când Monroe a fost însoțită prin Londra de Clark, după ce soțul ei, Arthur Miller, se întorsese în Statele Unite. Rolul lui Marilyn i-a adus actriței Michelle Williams Globul de Aur și o nominalizare la Oscar. În rolul lui Laurence Olivier: Kenneth Branagh.

Supereroii

ONLINE | HBO MAX

Superputeri: Povestea DC este un documentar dedicat universului cinematografic de benzi desenate al Warner Bros, narat de Rosario Dawson.

Serialul (în trei părți) aruncă o privire asupra moștenirii de durată a DC, permițând fanilor să redescopere personajele, originile emblematicei companii de benzi desenate, evoluția și impactul cultural de aproape nouă decenii în toate mediile artistice. Include peste 60 de interviuri cu cei mai prolifici creatori din industrie și cu actorii care au adus personajele pe ecran.

image

În primul episod veți descoperi nașterea a trei supereroi: Superman, Batman și Femeia Fantastică.

Teritorii necunoscute

ONLINE | NETFLIX

Necunoscut este un serial documentar în patru părți, care spune povești captivante despre explorarea unor teritorii despre care încă nu știm mai nimic. De la descoperirea celui mai vechi cimitir din lume la căutarea „piramidei pierdute”, fiecare episod îți lărgește orizonturile și-ți deschide apetitul pentru aventură.

image

Episodul Necunoscut: roboți ucigași prezintă noua industrie militară, unde se lucrează de zor la un nou tip de soldat: robotul bazat pe inteligența artificială, care ia propriile decizii pe câmpul de luptă. Documentarul îi urmărește pe oamenii de știință care se grăbesc să pună la punct aceste tehnologii, dar și pe activiștii care caută să dezvăluie potențialele pericole legate de acestea. 

Ultimul moștenitor al tronului italian

ONLINE | NETFLIX

Un prinț în exil, un top model și o împușcătură în noapte care avea să schimbe viețile atâtor oameni. Începând cu evenimentele petrecute în tragica noapte din 18 august 1978 pe insula Cavallo, Regele care nu a existat spune povestea lui Victor Emanuel de Savoia, ultimul moștenitor al tronului italian.

Chiar dacă problemele judiciare legate de uciderea tânărului Dirk Hamer au ocupat un loc central în viața prințului și, prin urmare, sunt descrise pe larg în acest documentar, pe măsură ce episoadele se derulează, se conturează o poveste mult mai intimă, legată de relația complicată cu părinții, povestea de dragoste cu Marina Doria, anii de muncă din Iran.

Comorile lumii

Viasat History | începe vineri, 18 august, la ora 22:05

Sezonul al doilea din seria Bettany Hughes: Comori ne invită la o călătorie splendidă pe străvechile rute pe care cândva erau transportate mătasea și mirodeniile. Cu ajutorul unor tehnologii de înaltă performanță, având acces fără precedent în mai multe locații, Bettany ne poartă din Cipru până în Turcia, pe linia care desparte estul Europei de vestul Asiei.

Vom explora istoria bogată și diversă a Albaniei, de la aglomerata capitală Tirana până la străvechile ei ruine romane, apoi vom ajunge până în deșertul Iordaniei și pe drumurile pe care era adusă mătasea din Azerbaidjan, între apele scânteietoare ale Mării Caspice și Munții Caucaz.

image

Condamnați la muncă silnică

Viasat History | lunea, la ora 22:00

Mai bine de 13 milioane de europeni au fost trimiși în lagăre de muncă silnică, până la victoria asupra Germaniei naziste în 1945. Mulți dintre ei erau copii când au fost smulși din casele lor și obligați să lucreze pentru dușman. Fenomenul nu s-a limitat însă la lagărele de concentrare, căci nu a existat oraș sau sat din Germania care să nu aibă propriii prizonieri condamnați la muncă silnică.

image

Seria documentară În slujba dușmanului spune poveștile lor, văzute atât din perspectiva victimelor, cât și din cea a agresorilor.

Misterele OZN-urilor

History Channel | începe marți, 22 august,  la ora 22:00

Odată cu recentele doborâri ale unor nave misterioase deasupra spațiului aerian american și canadian, mania extratereștrilor și a obiectelor zburătoare neidentificate s-a relansat.

Seria documentară OZN: Dosare secrete încearcă să ofere câteva răspunsuri prin intermediul unor mărturii de la ofițeri de poliție militară, sergenți, pușcași marini americani, caporali, medici ai Forțelor Aeriene americane și nu numai, care împărtășesc evenimentele terifiante și inexplicabile la care au fost martori pe front. Într-un moment culminant, veteranul Forțelor Aeriene Gary Kent Carroll, oficialul militar de cel mai înalt rang care și-a împărtășit povestea, rupe tăcerea, după 55 de ani. 

image

Martorii oculari din această serie s-au simțit constrânși să vorbească și să schimbe prejudecățile care înconjoară OZN-urile datorită recentei declasificări a dosarelor militare.

Viața cimpanzeilor

Viasat Nature l lunea, la ora 20:00

Filmată pe parcursul unui an, seria Jane Goodall și cimpanzeii salvați din Congo spune povestea emoționantă a adăpostului creat de Dr. Goodall pentru cimpanzeii orfani. Urmărim așadar cum animalele învață să devină un grup puternic, capabil să se întoarcă în habitatul unde ar fi trebuit să trăiască toată viața: în sălbăticie.

Povestea lor fascinantă este punctată de elemente de cercetare științifică și de interviuri cu experți, totul, pe fundalul vieții de zi cu zi din sanctuar.

Textele au fost publicate în numărul 259 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma Paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

revista:259