De văzut online, în luna februarie jpeg

De văzut online, în luna februarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2022

Luna februarie nu aduce filme și documentare istorice la cinema, dar nu lipsesc opțiunile pentru online. Iată recomandările redacției „Historia”.

Viața Annei Frank

ONLINE PE NETFLIX

Bazat pe prietenia reală dintre Anne Frank și Hannah Goslar, filmul „Draga mea prietenă Anne Frank” prezintă relația dintre cele două fete, începută în Amsterdamul ocupat de naziști și terminată în lagărul de concentrare. Devenită celebră ca autoare a unui jurnal pe care l-a ținut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam, Anne Frank a fost deportată de naziști și a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945, la doar 16 ani.

Producția olandeză din 2021 are la bază volumul Memoriile lui Anne Frank: Reflecțiile unui prieten din copilărie, al scriitoarei americane Alison Leslie Gold.

Misterul lui Caravaggio

ONLINE PE PLATFORMA HAPPY CINEMA

„Caravaggio: sufletul și sângele” este o călătorie emoționantă prin viața unuia dintre cei mai misterioși și controversați pictori. Documentarul începe la Arhivele Istorice din Milano (unde este păstrat certificatul de botez din 29 septembrie 1571), mutându-se apoi la Arhivele de Stat din Roma (unde găsim dovezi ale experiențelor sale întunecate, îndrăznețe și sângeroase).

Caravaggio a avut o viaţă tumultoasă, fiind renumit pentru implicarea în violenţe şi scandaluri, pentru care a fost și arestat. În mai 1606, a ucis, probabil fără intenţie, un tânăr. Prin urmare, a fost nevoit să părăsească orașul şi să se refugieze la Napoli, departe de jurisdicţia autorităţilor romane. În 1608, a fost arestat pentru o altă agresiune petrecută în Napoli, dar a reuşit să evadeze.

caravaggio the soul and the blood 120610l 576x0 w 05772579 jpg jpeg

În încercarea de a se ascunde de oamenii legii, a călătorit prin Milano, Siracuza, Sicilia, Palermo, Malta şi Messina, în tot acest timp onorându-și comenzile pe care le primea de la clienți. S-a întors apoi la Napoli și a cerut iertare Papei, dar în 1609 a fost atacat cu un cuţit, de către persoane necunoscute, în plină stradă. A supravieţuit, însă a fost desfigurat. Un an mai târziu, s-a îmbarcat spre Roma, în speranţa mult râvnitei clemenţe papale. Însă nu a mai ajuns la destinaţie, murind în condiţii misterioase la doar 39 de ani.

Actualitatea sub lupă

ONLINE PE HBO GO

Matthew O’Neill, câștigător al premiului Emmy, este producător și regizor, alături de Perri Peltz, al acestui serial-documentar care acoperă știrile cele mai importante ale companiei new media Axios. Cei doi lucrează cu jurnaliștii experimentați de la Axios pentru a prezenta știrile săptămânii care urmează (din domeniul politic, al afacerilor și al tehnologiei) și subiectele majore care vor avea un rol în conturarea viitorului.

Actualitatea jpg jpeg

Fiecare episod urmărește o temă esențială, urmată apoi de scurtmetraje documentare, interviuri revelatoare cu nume mari din presă și prezentări care ajută la înțelegerea lumii, toate împachetate și livrate într-un format concis și inteligent.

Producția „Axios” are patru sezoane.

Inegalitatea în sport

ONLINE PE HBO GO

Serialul documentar „Șanse egale” examinează modul în care industriile sportive de miliarde de dolari nu i-au compensat suficient din punct de vedere financiar pe cei mai valoroși atleți, au politizat inițiativele pentru tineri și au înăbușit vocile atleților.

Articolul a fost publicat în numărul 241 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 februarie - 14 martie, și în format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 241 jpg jpeg