De văzut online, în luna februarie jpeg

De văzut online, în luna februarie

Luna februarie nu aduce filme ╚Öi documentare istorice la cinema, dar nu lipsesc op╚Ťiunile pentru online. Iat─â recomand─ârile redac╚Ťiei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ.

Via╚Ťa Annei Frank

ONLINE PE NETFLIX

Bazat pe prietenia real─â dintre Anne Frank ╚Öi Hannah Goslar, filmul ÔÇ×Draga mea prieten─â Anne FrankÔÇŁ prezint─â rela╚Ťia dintre cele dou─â fete, ├«nceput─â ├«n Amsterdamul ocupat de nazi╚Öti ╚Öi terminat─â ├«n lag─ârul de concentrare. Devenit─â celebr─â ca autoare a unui jurnal pe care l-a ╚Ťinut timp de doi ani ├«n ascunz─âtoarea sa din Amsterdam, Anne Frank a fost deportat─â de nazi╚Öti ╚Öi a murit ├«n lag─ârul de concentrare de la Bergen-Belsen, ├«n februarie 1945, la doar 16 ani.

Produc╚Ťia olandez─â din 2021 are la baz─â volumul Memoriile lui Anne Frank: Reflec╚Ťiile unui prieten din copil─ârie, al scriitoarei americane Alison Leslie Gold.

Misterul lui Caravaggio

ONLINE PE PLATFORMA HAPPY CINEMA

ÔÇ×Caravaggio: sufletul ╚Öi s├óngeleÔÇŁ este o c─âl─âtorie emo╚Ťionant─â prin via╚Ťa unuia dintre cei mai misterio╚Öi ╚Öi controversa╚Ťi pictori. Documentarul ├«ncepe la Arhivele Istorice din Milano (unde este p─âstrat certificatul de botez din 29 septembrie 1571), mut├óndu-se apoi la Arhivele de Stat din Roma (unde g─âsim dovezi ale experien╚Ťelor sale ├«ntunecate, ├«ndr─âzne╚Ťe ╚Öi s├óngeroase).

Caravaggio a avut o via┼ú─â tumultoas─â, fiind renumit pentru implicarea ├«n violen┼úe ┼či scandaluri, pentru care a fost ╚Öi arestat. ├Än mai 1606, a ucis, probabil f─âr─â inten┼úie, un t├ón─âr. Prin urmare, a fost nevoit s─â p─âr─âseasc─â ora╚Öul ┼či s─â se refugieze la Napoli, departe de jurisdic┼úia autorit─â┼úilor romane. ├Än 1608, a fost arestat pentru o alt─â agresiune petrecut─â ├«n Napoli, dar a reu┼čit s─â evadeze.

caravaggio the soul and the blood 120610l 576x0 w 05772579 jpg jpeg

├Än ├«ncercarea de a se ascunde de oamenii legii, a c─âl─âtorit prin Milano, Siracuza, Sicilia, Palermo, Malta ┼či Messina, ├«n tot acest timp onor├óndu-╚Öi comenzile pe care le primea de la clien╚Ťi. S-a ├«ntors apoi la Napoli ╚Öi a cerut iertare Papei, dar ├«n 1609 a fost atacat cu un cu┼úit, de c─âtre persoane necunoscute, ├«n plin─â strad─â. A supravie┼úuit, ├«ns─â a fost desfigurat. Un an mai t├órziu, s-a ├«mbarcat spre Roma, ├«n speran┼úa mult r├óvnitei clemen┼úe papale. ├Äns─â nu a mai ajuns la destina┼úie, murind ├«n condi┼úii misterioase la doar 39 de ani.

Actualitatea sub lup─â

ONLINE PE HBO GO

Matthew OÔÇÖNeill, c├ó╚Ötig─âtor al premiului Emmy, este produc─âtor ╚Öi regizor, al─âturi de Perri Peltz, al acestui serial-documentar care acoper─â ╚Ötirile cele mai importante ale companiei new media Axios. Cei doi lucreaz─â cu jurnali╚Ötii experimenta╚Ťi de la Axios pentru a prezenta ╚Ötirile s─âpt─âm├ónii care urmeaz─â (din domeniul politic, al afacerilor ╚Öi al tehnologiei) ╚Öi subiectele majore care vor avea un rol ├«n conturarea viitorului.

Actualitatea jpg jpeg

Fiecare episod urm─âre╚Öte o tem─â esen╚Ťial─â, urmat─â apoi de scurtmetraje documentare, interviuri revelatoare cu nume mari din pres─â ╚Öi prezent─âri care ajut─â la ├«n╚Ťelegerea lumii, toate ├«mpachetate ╚Öi livrate ├«ntr-un format concis ╚Öi inteligent.

Produc╚Ťia ÔÇ×AxiosÔÇŁ are patru sezoane.

Inegalitatea în sport

ONLINE PE HBO GO

Serialul documentar ÔÇ×╚śanse egaleÔÇŁ examineaz─â modul ├«n care industriile sportive de miliarde de dolari nu i-au compensat suficient din punct de vedere financiar pe cei mai valoro╚Öi atle╚Ťi, au politizat ini╚Ťiativele pentru tineri ╚Öi au ├«n─âbu╚Öit vocile atle╚Ťilor.

Articolul a fost publicat ├«n num─ârul 241 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 februarie - 14 martie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 241 jpg jpeg