De văzut la cinema și online, în luna ianuarie jpeg

De văzut la cinema și online, în luna ianuarie

Anul ├«ncepe cu filme ╚Öi documentare istorice la cinema ╚Öi, ├«n special, online. Iat─â recomand─ârile redac╚Ťiei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ pentru luna ianuarie.

O Românie la scară mică

LA CINEMA | DIN 21 IANUARIE

O cas─â ridicat─â ├«n 1925 rezist─â istoriei agitate dintr-o ╚Ťar─â est-european─â, fiind martora vremurilor, dar ╚Öi un spa╚Ťiu care g─âzduie╚Öte destine ╚Öi vie╚Ťi omene╚Öti. Azi, ├«i vedem pe locatarii s─âi (din trei familii diferite) fiind distru╚Öi de decizia mafio╚Ťilor locali de a demola cl─âdirea. Casa este, de fapt, o Rom├ónie la scar─â mic─â: asist─âm la lupte, abandonuri, tr─âd─âri ╚Öi alian╚Ťe care se fac pentru atingerea scopurilor imediate. O ├«ntreag─â clas─â social─â (aristocra╚Ťia) este desfiin╚Ťat─â ╚Öi dat─â uit─ârii. ├Äntr-un final, totul se duce de r├óp─â, iar ÔÇ×viitorulÔÇŁ invadeaz─â valorile trecutului, arunc├óndu-le ├«n aer. Ceea ce r─âm├óne e doar str─âlucirea puterii, cu pre╚Ťul pierderilor umane.

Regizat de Ovidiu Georgescu, ÔÇ×Dirijorul t─âcerilorÔÇŁ ├«i are ├«n distribu╚Ťie pe Vlad Zamfirescu, Cristina Deleanu, Adrian Titieni, Andrei Aradits ╚Öi Maia Morgenstern.

Asaltul Capitoliului

ONLINE PE HBO GO

Documentarul e o cronic─â captivant─â a asaltului asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie 2021, c├ónd mii de cet─â╚Ťeni americani s-au adunat ├«n Washington D.C. ca s─â protesteze fa┼ú─â de alegerile preziden╚Ťiale din 2020, mul╚Ťi cu inten╚Ťia de a ├«ntrerupe certificarea pre╚Öedin╚Ťiei lui Joe Biden. 

Asaltul Capitoliului jpg jpeg

Produc╚Ťia ÔÇ×Patru ore la CapitoliuÔÇŁ con╚Ťine imagini exclusive ╚Öi relat─âri de la deputa╚Ťi, angaja╚Ťi, poli╚Ťi╚Öti, dar ╚Öi de la protestatarii ╚Öi huliganii care au luat cu asalt cl─âdirea Capitoliului. Filmul detaliaz─â modul ├«n care violen╚Ťa a escaladat rapid (for╚Ťele de securitate de la Capitoliu au fost dep─â╚Öite numeric ╚Öi cople╚Öite de manifestan╚Ťi) ╚Öi eviden╚Ťiaz─â confruntarea cu mize mari dintre poli╚Ťie ╚Öi huligani.

Ultimele zile ale Uniunii Sovietice

ONLINE PE HBO GO

Membrii familiei Tarkkinen sunt excentrici și trăiesc în Uniunea Sovietică. Ei sunt finlandezi ingrieni (cea mai mare minoritate vorbitoare de finlandeză din Rusia modernă) și trăiesc într-o zonă ce a fost rusificată în întregime după Al Doilea Război Mondial. Johannes crește cu doi bunici, în orașul închis Leningrad 3, în timp ce mama lui absentă se întoarce, ocazional, de la muncă din Finlanda, aducându-i obiecte mult-dorite din Occident. Lăsat deseori pe cont propriu, Johannes dă de necazuri și se îndrăgostește de prietena lui, Vera. Dar Uniunea Sovietică se prăbușește, iar drumurile spre libertate și Occident se deschid. Acesta e începutul unei călătorii epice în familie, care îi duce în Tallinn, Estonia.

La revedere, Uniune jpg jpeg

Comedia ÔÇ×La revedere, Uniunea Sovietic─â!ÔÇŁ se bazeaz─â pe amintirile din copil─ârie ale regizorului, Lauri Randla.

Povești adevărate

ONLINE PE NETFLIX

Pove╚Ötile unei genera╚Ťii cu Papa Francisc este un miniserial documentar ├«n care oameni excep╚Ťionali de peste 70 de ani ne relateaz─â lec╚Ťii de via╚Ť─â ╚Öi alegeri importante din traseele lor existen╚Ťiale remarcabile. Unul dintre ei este Papa Francisc. 

povesti adevarate jpg jpeg

├Än primul episod, regizorul Martin Scorsese, antropologul Jane Goodall ╚Öi al╚Ťii povestesc despre puterea iubirii ╚Öi despre leg─âturile profunde care le-au modelat via╚Ťa.

Articolul a fost publicat ├«n num─ârul 240 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 17 ianuarie - 14 februarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 copertaHistoria 240 ianuarie jpg jpeg

Cump─âr─â Acum