image

De văzut la cinema și online în luna aprilie

📁 Recomandări de film
🗓️ 22 aprilie 2022

Aprilie vine cu filme și documentare istorice noi, care pot fi văzute la cinema, dar și online. Iată recomandările redacției „Historia”:

Dreptatea vikingilor

LA CINEMA | DIN 29 APRILIE

Apreciatul regizor Robert Eggers aduce pe marile ecrane „Vikingul”, cu Alexander Skarsgard, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe și Björk. Filmul este un thriller epic despre răzbunare, care explorează cât de departe poate merge un prinț viking pentru a căuta dreptate pentru tatăl său ucis.

Povestea este inspirată dintr-o legendă nordică, aceeași care a stat la baza conflictului din Hamlet. Scenariul este scris de regizor, împreună cu poetul și romancierul islandez Sjón Sigurdsson, iar acțiunea se petrece în Islanda, la sfârșitul secolului al X-lea.

Viață de spion

LA CINEMA | DIN 29 APRILIE

În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor? Să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală.

„Spioni de ocazie” este un documentar regizat de Oana Giurgiu, din a cărui distribuție fac parte Paul Ipate, Ioana Paraschiv și Luminița Mihai.

image

Misterul lui Marilyn Monroe

ONLINE PE NETFLIX | DIN 27 APRILIE

Documentarul „The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” readuce în prim-plan misterioasa moarte a actriței, cu ajutorul unor interviuri audio detaliate, oferite de persoanele din cercul apropiat. „Moartea tragică a iconicei vedete de la Hollywood Marilyn Monroe a generat conspirații și zvonuri timp de zeci de ani, deseori umbrindu-i talentul și istețimea”, spune prezentarea oficială. „Punând cap la cap ultimele ei săptămâni, zile și ore, prin înregistrări nemaiauzite până acum ale celor care au cunoscut-o cel mai bine, filmul aduce lumină în viața ei plină de farmec, dar complicată, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra acelei nopți fatidice.” 

Întoarcerea în spațiu

ONLINE PE NETFLIX

Elon Musk și inginerii de la SpaceX au o misiune istorică: să readucă astronauții de la NASA la Stația Spațială Internațională și să revoluționeze călătoriile în spațiu. Documentarul „Return to Space” prezintă misiunea Demo-2 a SpaceX pentru NASA, care i-a lansat pe astronauții Doug Hurley și Bob Behnken într-o călătorie de patru luni spre Stația Spațială Internațională. Cei doi au zburat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 și o navă spațială Crew Dragon (pe care au numit-o „Endeavour”), fiind primii astronauți NASA care s-au lansat pe orbită cu o navă comercială. „Pământul este leagănul umanității”, spune Musk în trailer. „Nu putem rămâne în leagăn pentru totdeauna.”

De la misiunea Demo-2 din mai 2020, SpaceX a mai lansat trei zboruri cu echipaj pentru NASA (un al patrulea este programat pentru aprilie) și primul zbor integral civil pe orbită, misiunea „Inspiration4”, în septembrie 2021. De asemenea, compania va lansa trei zboruri orbitale private pentru miliardarul Jared Isaacman (care a cumpărat zborul Inspiration4) folosind nava spațială Crew Dragon și noul vehicul spațial al SpaceX, Starship.

Articolul a fost publicat în numărul 242 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 martie - 14 aprilie, și în format digital pe platforma paydemic.

historia ro Historia nr  243, Aprilie 2022 jpeg