image

De văzut la cinema în luna mai

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 13 mai 2022

Pasionații de istorie au motive bune ca să meargă la cinema luna aceasta, căci se lansează mult-așteptate filme și documentare. Redacția „Historia” vă recomandă cinci dintre ele:

Downton Abbey se întoarce

Multipremiatul cineast Julian Fellowes ne prezintă unul dintre evenimentele cinematografice ale anului – Downton Abbey: O nouă eră. Revenirea mult-așteptată a fenomenului global reunește distribuția iubită în povestea călătoriei neașteptate, dar nu mai puțin grandioase, în sudul Franței, pentru a dezvălui misterul vilei proaspăt moștenite de contesa văduvă.

Pe lângă personajele cu care ne-am obișnuit, există și unele noi, care vor fi interpretate de Hugh Dancy, Laura Haddock, Dominic West și Nathalie Baye. Cea din urmă va fi antagonista personajului Contesei Violet Crawley – considerat de mulți „lipiciul care ține întreg universul Downton Abbey legat” –  jucat de Maggie Smith.

Lumea post-COVID

Un film documentar conceput ca un dialog virtual şi o călătorie muzicală în 4 acte, ce investighează responsabilitatea arhitecţilor în construirea unei societăţi a viitorului. Alternând dialogurile cu numeroase personalităţi din lumea modei și a artei şi prezentând lucrările studioului de arhitectură ACPV din Milano, Importanța de a fi arhitect prezintă o viziune a lumii post-COVID, în mijlocul crizei climatice şi a reorganizării urbane.

Dosarul secret

Inspirat dintr-un fapt real, filmul Dosarul 631 prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV pentru presupusele „închisori zburătoare” americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios Dosar 631, Dinu (Iosif Paștina) descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România. Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră. 

Demersul jurnalistic al reporterului devine o probă dură pentru demnitatea profesională, dar și pentru caracterul său, într-o lume plină de duplicitate, volatilitate morală și lipsă de măsură.

Tutankhamon 

(din 20 mai la cinema)

La 100 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, documentarul Tutankhamon – Ultima expoziție oferă o oportunitate unică de a-l descoperi pe faraon şi de a vedea imagini inedite ce prezintă cum au fost mutate 150 dintre comorile sale, pentru a fi prezentate în cadrul celei mai mari expoziţii dedicate vreodată acestuia. 

Filmul detaliază încăpățânarea arheologului britanic ce a descoperit mormântul, atunci când mijloacele de comunicare în masă abia începeau să ne schimbe radical vieţile. 

image

Istorie animată

(din 20 mai la cinema)

Filmul Unde este Anne Frank? urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezește – într-un viitor nu foarte îndepărtat – în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. 

Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât de încântată este Kitty de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.

Articolul a fost publicat în numărul 244 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!