image

De văzut în septembrie la cinema și televizor

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 20 septembrie 2023

Aveți poftă de un film sau un program de inspirație istorică, dar nu știți ce să alegeți? Iată recomandările redacției pentru luna septembrie:

Fascinația lui Arsenie Boca

La cinema

Documentarul Arsenie. Viața de apoi ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, împreună cu 20 de pelerini aleși în urma unui casting. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, acest road movie surprinde realitatea socio-economică românească, reflectată în imaginea unui om care urmează să fie canonizat.

„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani”, spune regizorul Alexandru Solomon.

Despre Revoluția din 1989

La cinema | DIN 6 OCTOMBRIE

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii față de autorități, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili.

image

Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist. „Revoluția din 1989 e, probabil, cel mai mare eveniment neconsumat pe deplin în societatea noastră̆ din ultimul secol, printre altele și pentru că urmările ei n-au satisfăcut cu nimic așteptările. De aceea, cu Libertate îmi doresc să redau cu acuratețe haosul și confuzia totale din rândul oamenilor simpli. Pentru că adevărul a fost ascuns cu bună știință și mușamalizarea a fost cultivată la rang de artă”, declară regizorul filmului, Tudor Giurgiu.

Drama Libertate îi are în distribuție pe Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol.

Puterea nucleară

La cinema

Oliver Stone investighează în acest documentar posibilitatea de a gestiona schimbările climatice prin trecerea de la combustibili fosili la energia nucleară. Nuclear now este o incursiune fără precedent în industriile nucleare din Franța, Rusia şi SUA.

Secretele centenarilor

ONLINE | NETFLIX

În documentarul Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre, suntem invitați să călătorim în jurul lumii alături de scriitorul Dan Buettner, pentru a descoperi cinci comunități unice, în care oamenii duc o viață neobișnuit de lungă și de sănătoasă. „Zonele albastre” sunt: Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grecia) și Loma Linda (California).

Tehnologii malefice

History Channel | duminica, la ora 21:00

De la începuturile civilizației și până în timpurile moderne, cruzimea omenirii nu a cunoscut limite. Seria documentară explorează istoria și ingineria din spatele celor mai diabolice invenții din lume. De la instrumente de tortură și arme de război terifiante la instrumente de spionaj sinistre și jocuri în care scopul este de a ucide, acestea sunt poveștile fascinante ale inovațiilor care au apărut din ascunzișurile întunecate ale unor minți malefice. 

image

Prin interviuri captivante cu specialiști, reconstituiri evocatoare, imagini de arhivă și grafică 3D, Cele mai diabolice invenții dezvăluie poveștile întortocheate din spatele acestor tehnologii nefaste.

Societățile secrete

History Channel | începe duminică, 24 septembrie, la ora 22:00

De-a lungul istoriei, societățile secrete nu au încetat să rămână în umbră, departe de ochii lumii. În cripte și cluburi, în spatele ușilor ferecate, în cele mai întunecate colțuri ale internetului, acestea se adună în scopuri misterioase.

Fiecare dintre cele șase episoade ale seriei Secretele societăților secrete cercetează istoria întunecată a unei astfel de organizații: Cavalerii Templieri, francmasonii, Ordinul Ermetic al Zorilor Aurii, Iluminații, Skull and Bones și Le Cercle. Care au fost originile și misiunile acestora? S-au folosit de pârghiile puterii sau au urmărit să îi distrugă pe cei aflați la conducere? Ce ritualuri și jurăminte au fost făcute de membri și ce persoane celebre au făcut parte din aceste organizații? Și, mai ales, ce a mai rămas din aceste organizații? Este posibil ca unele grupuri, oricât de arhaice ar fi, să funcționeze încă în umbră?

image

Vestul Sălbatic

Viasat History | începe vineri, 22 septembrie, la ora 22:00

Legendele și poveștile de la frontiera americană care fac parte din cultura SUA într-o măsură atât de mare, încât Vestul Sălbatic (și în special filmele western) a devenit unul dintre elementele definitorii pentru formarea identității naționale americane.

Filmele de la Hollywood ne fac să credem că, în Vestul Sălbatic, confruntările dintre amerindieni și cowboy erau frecvente, orice cowboy era alb, amerindienii erau sălbatici și violenți fără să fi fost provocați și toți șerifii erau cetățeni care respectau cu strictețe legea. Seria Frontiera Americii explorează realitatea șocantă din spatele acestor mituri.

Animale sălbatice enorme

Viasat Nature l duminica, la ora 14:05

Seria în cinci părți Uriașii îl însoțește pe exploratorul și biologul Dan O’Neill, care a petrecut 10 ani în Guyana (supranumită Ținutul Uriașilor), unde a studiat speciile enorme care trăiesc acolo.

Acum, el se reîntoarce în sălbăticie ca să găsească̆ unele dintre cele mai mari exemplare din cinci specii de animale și fiecare episod îl trimite în căutarea unor noi răspunsuri. Cum ajunge o specie să fie atât de mare? Ce diferențe există între uriașii de astăzi și cei din preistorie? Cum i-a ajutat mediul pe acești giganți să capete asemenea proporții? Care sunt punctele lor slabe și ce le mai rezervă viitorul? 

Textul a fost publicat în numărul 260 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 septembrie - 14 octombrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

(revista:260)