image

De văzut în septembrie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 18 septembrie 2024

Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:

Unde se ascundeau dictatorii

History Channel | marțea, la ora 21:00

Seria Ascunzătorile dictatorilor prezintă refugiile a șase dictatori europeni: Nicolae Ceaușescu, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Iosif Stalin, Viktor Ianukovici din Ucraina și Enver Hogea (cunoscut ca „Hitler” al Albaniei). Telespectatorii vor porni într-o călătorie vizuală ce începe de la proiectarea și construcția palatelor îndepărtate, a buncărelor subterane și a complexelor fortificate care serveau atât ca simboluri ale puterii, cât și ca refugii față de lumea exterioară. Cu imagini de arhivă, analize de specialitate și mărturii ale celor care au trăit sub conducerea acestor dictatori, producția examinează implicațiile psihologice și politice ale arhitecturii acestor ascunzători neobișnuite.

Ferma și OZN-urile

History Channel | Premiera miercuri, 18 septembrie, la ora 23:00

Ferma Skinwalker este considerată în prezent punctul zero al întâlnirilor cu OZN-uri și al activității paranormale din SUA. Din 2020, o echipă de investigație a lucrat nonstop pentru a colecta, analiza și procesa cât mai multe date asociate cu fenomenele înregistrate în infama fermă din Utah.

image

Experimentele ei au dat rezultate uimitoare, dar nu suficiente pentru a desluși pe deplin secretul fermei. Așa că a decis să își extindă căutarea de răspunsuri.

Sezonul 2 al seriei Dincolo de ferma Skinwalker are nouă episoade.

Culorile Titanicului

Viasat History | Premiera duminică, 22 septembrie, la ora 22:00

Titanicul a fost cel mai colorat și mai spectaculos vas care a navigat pe oceanele lumii în 1912, însă povestea lui e spusă adesea în alb-negru.

image

În seria de două episoade Titanicul în culori, celebrul vapor apare așa cum arăta în realitate, în fotografii și filmulețe de arhivă care au fost colorizate în mod special pentru acest program, readucând la viață oamenii care au construit și au călătorit cu cel mai cunoscut vas al secolului XX. După cum spune istoricul Guy Walters: „Imaginile te fac să înțelegi că acei oameni nu trăiau într-o lume în alb-negru, ci într-una la fel de colorată ca a noastră”.

Construcții străvechi

Viasat History | marțea, la ora 22:00

În al treilea sezon al programului Construcții de demult, privim cu atenție la Marele Sfinx, catedrala Notre-Dame, străvechiul oraș mayaș Tikal și multe alte locuri celebre. Au rămas învăluite în mister, dar cum ar fi dacă am avea toate răspunsurile la îndemână, deși nu le putem vedea cu ochiul liber?

Cele șase episoade explorează geniul ingineresc din spatele celor mai cunoscute structuri antice. De la imagini din satelit sau din avion până la nivel macro- și microscopic, fiecare perspectivă dezvăluie date noi, care ne ajută să punem într-o altă lumină enigme istorice care încă îi uimesc pe specialiști.

Revoluția din 1989, în cheie comică

LA CINEMA | DIN 27 SEPTEMBRIE

O tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică. Producția Anul Nou care n-a fost este regizată de Bogdan Mureșanu și îi are în distribuție pe Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Ioana Flora și Ada Galeș.

image

BIFF 2024

BUCUREȘTI | 19-29 SEPTEMBRIE

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), prima mare competiție cinematografică pentru lungmetraje organizată în Capitală, va aduce – alături de producțiile cinematografice – evenimente speciale pentru publicul cinefil. Secțiunea „Panorama” cuprinde filme premiate sau nominalizate la cele mai importante festivaluri de film din întreaga lume, în timp ce secțiunea „Istorie și Cinema” include filme istorice, printre care și documentarul Tovarăşu’: facerea, gloria şi desfacerea unui dictator.

Povestea este spusă de către cei care l-au cunoscut îndeaproape pe Nicolae Ceaușescu: colegi de închisoare, sosia sa, asistenţi personali, traducătorul său, diplomaţi, miniştri, membri ai familiei, dar şi de cei care au suferit în timpul regimului comunist. Despre politica sa internaţională vorbesc trei preşedinţi americani, fostul şef al CIA, prinţul Filip, teroristul Carlos „Şacalul” și Ilie Năstase.  

Apollo 13

ONLINE | PE NETFLIX

Documentarul Apollo 13: Misiunea de supraviețuire revine asupra evenimentelor dramatice din aprilie 1970, când trei astronauți se aflau într-o navă spațială care pierdea din altitudine, la jumătatea distanței dintre Pământ și Lună. Acest incident, care a avut loc la doar nouă luni după faimoasa aselenizare a lui Neil Armstrong, a pus în pericol nu doar viața astronauților, ci și viitorul misiunilor spațiale americane.

Filmul explorează nu doar provocările tehnice cu care s-au confruntat cei trei, ci și tensiunea insuportabilă care domnea în cadrul echipelor de la sol ale NASA, care lucrau contracronometru pentru a-i aduce în viață pe Pământ.

image

Răpire misterioasă

ONLINE | PE HBO Max

Documentarul în trei părți Luați împreună: cine i-a ucis pe Lyric și pe Elizabeth? anchetează dubla răpire și crimă a verișoarelor Lyric Cook și Elizabeth Collins, din 2012, un caz misterios și încă nerezolvat. Dylan Sires, fost fotograf, a petrecut ani documentând cazul, realizând interviuri cu autoritățile locale și familiile victimelor.

Recomandările au fost publicate în numărul 272 (revista:272) al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 septembrie - 14 octombrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum