De văzut în luna octombrie: exilul Regelul Mihai, istoria unui duel jpeg

De văzut în luna octombrie: exilul Regelul Mihai, istoria unui duel

Luna octombrie este bogat─â ├«n filme ╚Öi documentare istorice, care pot fi v─âzute la televizor, online sau la cinema. Iat─â c├óteva dintre recomand─ârile redac╚Ťiei Historia.

Exilul Regelui Mihai

History Channel | duminic─â, 24 octombrie, de la ora 21.00

History Channel difuzeaz─â, ├«n premier─â ╚Öi ├«n exclusivitate, documentarul Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─â, cu o zi ├«nainte de aniversarea a 100 de ani de la na╚Öterea Regelui Mihai. Filmul prezint─â povestea dramatic─â a exilului unui t├ón─âr adesea solitar, ╚Ťinut ├«n marele joc de ╚Öah dintre Vest ╚Öi Rusia Sovietic─â. A fost prins ├«n ├«ncerc─ârile CIA de a ├«nfiin╚Ťa o rezisten╚Ť─â armat─â ├«n Rom├ónia, iar, mai t├órziu, a fost spionat ├«n exil de agen╚Ťii temutei Securit─â╚Ťi a lui Ceau╚Öescu.

Regele 1 jpeg jpeg

Filmul prezint─â documente recent desecretizate din arhivele Securit─â╚Ťii ╚Öi ale CIA, precum ╚Öi ├«nregistr─âri difuzate ├«n premier─â, cu comentarii ╚Öi observa╚Ťii ale Prin╚Ťului Philip, Duce de Edinburgh. Filmat ╚Öi produs ├«n Rom├ónia, Marea Britanie ╚Öi Elve╚Ťia, documentarul este o continuare a mult apreciatei produc╚Ťii R─âzboiul regelui (titlu interna╚Ťional Regele care l-a p─âc─âlit pe Hitler), care a avut premiera la TV ├«n 2016 ╚Öi a fost difuzat ├«n 42 de ╚Ť─âri. ÔÇ×Folosind un interviu inedit cu Regele, ├«nregistrat ├«n 2003, ╚Öi m─ârturii din partea celor care i-au fost al─âturi ├«n timpul exilului, precum ╚Öi din partea membrilor familiei Regelui, v─â spunem o poveste despre greut─â╚Ťile insuportabile ╚Öi re├«ntoacerea ├«n patria saÔÇŁ, afirm─â produc─âtorul executiv John M. Florescu. 

Ie╚Öirea din anonimat a lui Lenin, Tro╚Ťki ╚Öi Stalin

Viasat History | s├ómb─ât─â, 23 octombrie, de la ora 22.00 

Revolu╚Ťia din 1917 din Rusia este unul dintre cele mai controversate evenimente din secolul XX. Trei oameni (Lenin, Tro╚Ťki ╚Öi Stalin) au ie╚Öit din anonimat ╚Öi au creat un sistem politic complet nou, transform├ónd ├«n numai ╚Öase luni cea mai mare ╚Ťar─â de pe glob ├«n primul stat comunist. A fost oare un triumf al puterii populare? Sau o lovitur─â de stat, un atentat politic care a marcat ├«nceputul unei perioade totalitare ╚Öi s├óngeroase?

Documentarul Rusia ╚Öi Revolu╚Ťia din 1917 prezint─â o dramatizare a celor 245 de zile care i-au instalat pe cei trei ├«n pozi╚Ťii de putere suprem─â ╚Öi, pe m─âsur─â ce se deruleaz─â firul istoriei, un grup de istorici ╚Öi scriitori str─âluci╚Ťi, printre care Martin Amis, Orlando Figes, Helen Rappaport, Simon Sebag Montefiore ╚Öi China Mi├ęville, discut─â despre semnifica╚Ťia Revolu╚Ťiei din Rusia ╚Öi ├«╚Öi propun s─â afle cum a schimbat ea lumea ├«n care tr─âim. 

Intrigile de la Curtea regal─â

EPIC DRAMA | ├«ncep├ónd de miercuri, 27 octombrie, de la ora 22.00 

Serialul Prin╚Ťesa spaniol─â este o poveste intens─â ╚Öi captivant─â, relatat─â din punctul de vedere al femeilor implicate ├«n ea, care aduce lumin─â ├«ntr-un ungher al istoriei r─âmas ├«nc─â neexplorat: vie╚Ťile persoanelor de culoare care tr─âiau ╚Öi lucrau ├«n Londra secolului al XVI-lea. Catherina de Aragon este prin╚Ťesa Spaniei c─âreia i-a fost promis tronul Angliei ├«nc─â de c├ónd era copil. Ea ajunge ├«ntr-o Anglie cenu╚Öie ╚Öi biciuit─â de ploi, ├«nso╚Ťit─â de suita ei str─âlucitoare ╚Öi divers─â.

Dup─â ce so╚Ťul s─âu, prin╚Ťul Arthur, moare pe nea╚Öteptate, Catherina pare s─â piard─â tronul, dar ╚Ťese apoi un plan ├«ndr─âzne╚Ť ╚Öi pune ochii pe noul mo╚Ötenitor: charismaticul ╚Öi ├«nc─âp─â╚Ť├ónatul prin╚Ť Harry, care va r─âm├óne ├«n istorie drept regele Henric al VIII-lea. 

O minciun─â care-╚Ťi salveaz─â via╚Ťa ├«n lag─ârul de concentrare

LA CINEMA

Ac╚Ťiunea filmului Lec╚Ťiile persane are loc ├«n Fran╚Ťa ocupat─â de nazi╚Öti, ├«n 1942. Gilles, un t├ón─âr belgian, este arestat de SS, ├«mpreun─â cu al╚Ťi evrei ╚Öi trimis ├«ntr-un lag─âr de concentrare din Germania. Reu╚Öe╚Öte s─â-╚Öi evite execu╚Ťia jur├ónd gardienilor c─â nu este evreu, ci persan. Aceast─â minciun─â ├«l salveaz─â temporar, dar apoi Gilles prime╚Öte o misiune aparent imposibil─â: s─â-l ├«nve╚Ťe limba persan─â pe ofi╚Ťerul responsabil de buc─ât─âria din lag─âr, care viseaz─â s─â deschid─â un restaurant ├«n Iran, odat─â ce r─âzboiul se va fi ├«ncheiat. 

 Gilles se treze╚Öte c─â trebuie s─â inventeze un limbaj pe care nu ├«l cunoa╚Öte, cuv├ónt cu cuv├ónt. Pe m─âsur─â ce rela╚Ťia neobi╚Önuit─â dintre cei doi b─ârba╚Ťi ├«ncepe s─â incite gelozie ╚Öi suspiciune, t├ón─ârul devine extrem de con╚Ötient de faptul c─â o singur─â mi╚Öcare gre┼čit─â ar putea s─â-i expun─â escrocheria.

Filmul este o coproduc╚Ťie Rusia-Belarus ╚Öi este inspirat dintr-o poveste real─â.

Istoria unui duel

LA CINEMA | DIN 15 OCTOMBRIE

Bazat pe evenimente reale, filmul Ultimul duel intr─â ├«n culisele ultimului duel oficial din Fran╚Ťa, ├«ntre Jean de Carrouges ╚Öi Jacques Le Gris, doi prieteni care devin aprigi rivali.

 Carrouges este un cavaler respectat, reputat pentru curajul ╚Öi priceperea pe c├ómpul de lupt─â. Le Gris este un nobil normand, faimos pentru inteligen╚Ťa ╚Öi elocven╚Ťa sa. So╚Ťia lui Carrouges, Marguerite, ├«l acuz─â pe Le Gris de viol, acuza╚Ťie pe care acesta o neag─â. ├Äns─â ea insist─â s─â fac─â publice detalii despre presupusa agresiune ÔÇô un act extrem de curaj ╚Öi, totodat─â, de sfidare, care ├«i pune via╚Ťa ├«n pericol.

Astfel se ajunge la un duel pe via╚Ť─â ╚Öi pe moarteÔÇŽ

Duel jpg jpeg

 Produc╚Ťia istoric─â este regizat─â de Ridley Scott ╚Öi a fost una dintre cele mai a╚Öteptate filme prezentate ├«n septembrie la Festivalul de Film de la Vene╚Ťia, unde cineastul britanic a fost distins cu Premiul Cartier Glory, ca recunoa╚Ötere pentru cariera sa uimitoare, care include aproape 30 de filme.

 Din distribu╚Ťie fac parte Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver ╚Öi Jodie Comer.

Curajul pe timp de criz─â

ONLINE PE NETFLIX 

Documentarul Convergence: Courage in a Crisis vorbește despre criza declanșată de virusul COVID-19, care a accentuat vulnerabilitatea întregii lumi. Filmul surprinde nu doar amploarea pandemiei, ci și ceea ce au făcut unii oameni din întreaga lume, liniștit și eroic, pentru a atenua impactul ei.

Cineastul britanic Orlando von Einsiedel a lucrat al─âturi de co-regizori din SUA, China, Brazilia, Iran ╚Öi alte ╚Ť─âri pentru a crea povestea. El a declarat pentru publica╚Ťia ÔÇ×DeadlineÔÇŁ c─â proiectul a luat na╚Ötere exact ├«n momentul ├«n care pandemia se accelera ├«ntr-un dezastru mondial, ├«n aprilie 2020. A existat un flux ne├«ncetat de elemente negative (l─âcomie, minciuni, ├«ngr─âdirea libert─â╚Ťilor), dar, ├«n acela╚Öi timp, ├«n propria comunitate ╚Öi pe re╚Ťelele sociale, observa oameni care se ofereau voluntar pentru a-i ajuta pe cei mai pu╚Ťin noroco╚Öi. 

Filmul este ÔÇ×un fel de scrisoare de dragoste global─â c─âtre omenireÔÇŁ, a concluzionat regizorul.

Textul a fost publicat ├«n num─ârul 237 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 237 jpg jpeg